in

Europol: Brexit-ul va crește infracționalitatea din Regatul Unit și ar putea afecta securitatea Europei

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea agrava situația infracționalității din Marea Britanie și ar putea afecta securitatea în Europa, spune șefului personalului Europol, Brian Donald.

Acesta a declarat că efectul Brexit asupra securității în Marea Britanie și în UE depinde de rezultatul negocierilor și de acordul final.

„Aproape cu siguranță că aranjamentele care reglementează cooperarea polițienească din Regatul Unit cu parteneri din UE nu vor fi la fel de strânse și de eficiente ca în prezent”, a avertizat Donald.

El a spus că situația va fi mai gravă dacă Marea Britanie va pierde accesul la resurse, inclusiv la Sistemul de Informații Schengen (SIS), mandatul european de arestare (EAW) și sistemul european de schimb de informații privind cazierele judiciare.

Nicio țară care nu este membră a UE sau a zonei Schengen nu are în prezent acces la SIS sau nu este parte la MEA, ceea ce generează peste 2.000 de arestări în fiecare an în Marea Britanie.

Brian Donald a declarat că infracțiuni grave ar putea exploata lacunele de informații care ar putea face mai greu de urmărit, adăugând că eventualele obstacole în calea libertății de mișcare vor genera afaceri pentru contrabandiști.

„Ipotezele rezonabile indică o situație mai gravă decât în ​​prezent în Marea Britanie”, a adăugat el.

„Sunt sigur că autoritățile britanice studiază îndeaproape aceste scenarii”, a mai spus acesta.

Donald a mai spus că Europol a repetat solicitarea ca „printre cele mai importante priorități ale negocierilor din Brexit”  să se afle cooperarea în domeniul securității, în interesul ambelor părți, în ciuda amenințărilor sporite la adresa securității și a atacurilor teroriste.

Europol: Infractorii români folosesc zborurile low-cost către orașele țintă, apoi se întorc rapid acasă

Europol: Femei din România și Slovacia, forțate să ia în căsătorie bărbați din Pakistan

Organizaseră rețele de prostituție în zece orașe britanice. Proxeneți români arestați cu ajutorul Europol

Catalonia și-a declarat independența față de Spania

Britanicii, speriați de moldoveni. „Vin mii cu pașapoarte românești”