in

Londra: Guvernul ia în calcul Legea Marțială în cazul unor tulburări sociale cauzate de Brexit

Guvernul Marii Britanii are inclusiv opţiunea de a institui legea marțială pentru a calma eventualele mișcări de stradă care ar apărea în cazul unui Brexit fără acord, dar nu asupra acestui lucru este concentrată atenția guvernului, a declarat ministrul sănătăţii, Matt Hancock, citat de Reuters.

Sunday Times a citat oficiali care afirmau, sub protecţia anonimatului, că guvernul a examinat prerogativele aflate la îndemâna sa în caz că un Brexit fără acord s-ar transforma în nesupunere civilă, inclusiv legea marţială, interdicţii de circulaţie şi folosirea armatei pentru a calma eventualele proteste.

Întrebat de BBC dacă guvernul ia în considerare posibilitatea instituirii legii marțiale, Hancock a răspuns: „Nu în mod specific, nu”.

„Rămâne un lucru prevăzut de lege, dar nu pe asta ne concentrăm atenţia”, a adăugat el.

Oficialii au discutat despre aspectele practice ale implementării aşa-numitului „Civil Contingencies Act” din 2004, care ar permite guvernului să ia orice măsuri adecvate pentru a proteja viaţa umană, sănătatea, siguranţa şi proviziile, a scris Sunday Times.

„Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă şi teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare şi medicale”, a declarat o sursă pentru ziar.

Hancock a spus că industria farmaceutică face tot posibilul pentru a preveni eventuale crize de medicamente ce ar putea apărarea din cauza întârzierilor la frontiere provocate de un Brexit fără acord.

 
Autoritățile britanice nu permit repatrierea trupului canotorului Tudor Simionov ucis de Revelion la Londra

Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru: «E nevoie de mai mulți parlamentari de diaspora»