in

Secretar de stat în Ministerul pentru Brexit: „ Românii sunt bineveniți să rămână în Marea Britanie după Brexit, dacă doresc”

Lord Martin Callanan, secretar de stat în Ministerul pentru Brexit a declarat într-un interviu pentru Agerpres că românii care lucrează în Marea Britanie sunt bineveniţi să rămână, în cazul în care doresc acest lucru şi vor putea aplica pentru noul statut de “stabilit” în Regatul Unit în cel mai scurt timp posibil.

Oficialul britanic care s-a aflat la Bucureşti pentru discuţii cu autoritățile române şi pentru a participa la o dezbatere pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a mai declarant că ţara sa rămâne angajată faţă de un comerţ global şi european liber, nu din motive ideologice, ci pentru că este în „interesul fundamental al tuturor ţărilor şi tuturor societăţilor”.

Martin Callanan este un politician britanic eurosceptic, fost europarlamentar care a făcut parte din grupul European Conservator și Reformist (ECR) din Parlamentul European.

„În Marea Britanie lucrează circa 400.000 de cetăţeni români, iar prim-ministrul le-a arătat foarte clar acestor lucrători că sunt bineveniţi să rămână în Regatul Unit dacă doresc acest lucru. Am convenit asupra unui nou statut pentru ei cu negociatorii europeni. Ei contribuie la societatea britanică şi sunt bineveniţi să rămână dacă doresc, le protejăm drepturile şi vom crea un sistem prin care vor putea aplica pentru noul statut de persoană stabilită în Regatul Unit cât mai curând posibil”, spune Lod Callanan.Acesta a mai declarant că nu va mai exista un al doilea referendum, deoarece oamenii și-au spus deja punctul de vedere. „Ieşim din UE, ne concentrăm pe punerea în aplicare a acestei decizii. Ne concentrăm toate eforturile pe negocierea în continuare a unui parteneriat cu UE cât mai fructuos şi cuprinzător posibil, dar nu le vom cere oamenilor o nouă opinie”, a apreciat oficialul cabinetului May.

„Ne concentrăm pe implementarea voinţei poporului britanic. Suntem o democraţie, s-a luat o decizie şi nu vom avea un nou referendum pe această temă”, a continuat el.

Lord Callanan mai crede că poziția guvernului față de Legea Brexit care va fi dezbătută și votată marți, 12 iunie, în Camera Comunelor, va fi cea care va avea câștig de cauză. „Am înaintat o serie de pozții de compromis și vom apăra aceste poziții la vot”, a declarant secretarul de stat.

The Guardian: Cei 400.000 de români din Marea Britanie reprezintă o tragedie naţională pentru România

The Guardian: Cei 400.000 de români din Marea Britanie reprezintă o tragedie naţională pentru România

Boris Johnson: „UE este inamicul”. Negociatorul Barnier: „Nu ne lăsăm impresionați de jocurile Marii Britanii”