in

Scoția. Apel pentru recunoașterea independenței Cataloniei

Un grup de parlamentari pro-independență din Scoția a înaintat o moțiune în care îndeamnă la recunoașterea internațională a votului din parlamentul catalan pentru independența față de Spania.

Liderul scoțian, Nicola Sturgeon trebuie să decidă dacă aprobă sau nu acest demers, informează agenția Reuters. Moțiunea îndeamnă „comunitatea internațională să recunoască votul parlamentului catalan pentru o Republică independentă Catalonia”, se arată pe site-ul Parlamentului Scoțian.

Sturgeon a lansat un apel către autoritățile spaniole, în discursul de încheiere a congresului Partidului Național Scoția n (SNP), să respecte „dreptul catalanilor de a-și decide propriul viitor”.

În cursul acestui congres, partidul separatist scoțian a adoptat o moțiune de sprijin a independenței Cataloniei și cerând Madridului “să respecte votul masiv în favoarea” acestui demers.

Moțiunea a fost semnată de 21 dintre cei 63 de parlamentari ai Partidului Național Scoția n, care conduce guvernul descentralizat al Scoției. De asemenea, a fost semnată și de un parlamentar din partea Verzilor scoțieni.

În textul moțiunii li se cere instituțiilor europene să ajute Catalonia într-o tranziție pașnică spre un stat independent.

În urma declarării unilaterale a independenței Cataloniei de către parlamentul de la Barcelona, executivul spaniol a suspendat autonomia acestei regiuni și a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, scrie Agerpres.

În schimb, premierul britanic, Theresa May, i-a dat asigurări omologului său spaniol, Mariano Rajoy, că Marea Britanie nu va recunoaște declarația de independență a Cataloniei.

Scoția. Noi amenințări cu referendumul de separare în cazul unui Brexit

Scoția și Țara Galilor, admise în procesul contra Guvernului May. Ministru scoțian: „Nu puteți să ne ignorați”

Catalonia și-a declarat independența față de Spania

Țări care urăsc Uniunea Europeană mai mult decât Marea Britanie. Nu o să vă vină să credeți cine este în TOP!

Londra. O mașină a intrat în mulțime, în Covent Garden. Mai mulți răniți