in

Scoția. Noi amenințări cu referendumul de separare în cazul unui Brexit

Scoția amenință că va organiza un nou referendum pentru separarea de Regatul Unit în cazul în care țara nu va rămâne cu toate drepturile în piața unică europeană, a anunțat premierul scoțian Nicola Sturgeon.

Aceasta a cerut încă o dată premierului britanic Theresa May să prezinte planurile pentru Brexit, arată Bloomberg.

Într-o scrisoare deschisă, Sturgeon arată că guvernul pe care îl reprezintă va prezenta propriile propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care să permită ţării rămânerea Scoţiei pe piaţa unică a UE după Brexit, chiar dacă guvernul de lareferendum_scotia Londra va retrage Anglia.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

Scoţienii au optat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie, dar sunt totuşi obligaţi să iasă din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a scris Sturgeon în scrisoarea publicată de Financial Times.

“Opinia mea şi a guvernului rămâne că cea mai bună opţiune pentru Scoţia este rămânerea ţării în UE, ca stat independent. Independenţa trebuie să rămână o opţiune pentru păstrarea statutului european, dacă va deveni clar că interesele noastre nu pot fi păstrate altfel”, a scris ea.

Ea a reamintit că 62% dintre scoțieni au votat să rămână în UE, un procentaj mai mare decât cei care au votat pentru separarea de Marea Britanie, la referendumul de anul trecut. Sturgeon a mai scris: „În ciuda acestui fapt, suntem târâți în afara Uniunii Europene, împotriva voinței noastre”.

Propunerile Guvernului Scoțian vor fi prezentate marți, 20 decembrie.

Duminică, ministrul pentru Comerţ Exterior, Liam Fox, a sugerat că vrea o separare clară de Bruxelles, în timp ce fostul ministru de Finanţe George Osborne a avertizat că Marea Brtianie ar trebui să păstreze relaţii cât mai apropiate cu UE.

May a promis că se va consulta cu guvernele Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord, înainte de negocierile oficiale cu UE, programate să înceapă de la sfârşitul lunii martie.

Sturgeon vrea ca Marea Britanie în ansamblul ei să rămână pe piaţa unică, comerţul să se desfăşoare liber, iar băncile să îşi poată oferi serviciile în statele membre.

“Dacă guvernul britanic optează să nu rămână pe piaţa unică, poziţia noastră este ca Scoţia să fie susţinută să o facă nu în locul, ci pe lângă comerţul liber cu Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Guvernul scoţian a pregătit propuneri care să asigure un astfel de pas radical, inclusiv prerogative care ar trebui transferate de la Londra şi Edinburgh, a spus Sturgeon, care a avertizat că 80.000 de locuri de muncă ar putea fi desfiinţate în Scoţia, în urma ieşirii de pe piaţa unică.

Jurnalistul Grigore Culian (SUA): «Parlamentarii diasporei nu vor face nimic patru ani»

Condamnat pentru pedofilie la 101 ani. Cel mai bătrân infractor din Marea Britanie va face pușcărie