in

„Speakerul” Parlamentului britanic are origini române. Expresia folosită de John Bercow „Order!” a devenit virală

Speakerul Camerei Comunelor este cea mai importantă funcție deținută de un parlamentar, echivalentă cu poziția de președinte al parlamentului în alte țări. Poziția este ocupată de mai mulți ani de John Bercow, parlamentar conservator, dar care a renunțat la apartenența politică, așa cum prevede legea pentru funcția sa, un personaj extrem de pitoresc în peisajul politic britanic.

The New York Times face o analiză a imaginii lui Bercow, „un outsider” deseori luat peste picior din cauza staturii sale micuțe, el măsoară sub 170 de centimetri, însă vocea sa „asemănătoare unei sirene de raid aerian cu rezonanță nazală” se ridică severă peste haosul creat uneori în aglomerata Cameră a Comunelor: „Order!”

Bercow, scrie publicația americană, și-a făcut o carieră din deranjarea colegilor săi conservatori. Unii l-au criticat și încă sunt deranjați că actualul speaker nu poartă peruca tradițională care este un însemn al regalității britanice despre care spune că este o „barieră între public și parlament”.

Potrivit legii, speakerul Camerei Comunelor trebuie să renunțe la afilierea politică și să rămână neutru pe toată perioada funcției. John Bercow a fost acuzat de conservatori că nu este neutru în problema Brexit și i s-a cerut chiar să demisioneze. Un parlamentar conservator l-a acuzat că are un autocolant anti-Brexit pe autoturism, Bercow replicând că mașina aparține soției sale care poate avea ce apartenență politică dorește.Puțini știu despre John Bercow că are origini române.

El este nepotul lui Jack Bercowitch, un evreu care a emigrat din România în Londra la vârsta de 16 ani. Tatăl său, Charlie, a condus o afacere cu mașini second-hand pe care a fost forțat să o închidă, devenind taximetrist.

Prietenii și vecinii îl descriu pe John ca pe un băiat care, în mod ocazional, își irita profesorii pe care îi contrazicea la clasă.

De la vârsta de 10 ani vorbea ca un politician”, a declarat Ashley Fuller, partener de tenis al lui John Bercow.

Statura sa măruntă i-a atras o groază de probleme la școală. Colegii l-au aruncat într-un iaz spunându-i că „Bercow trebuie să stea acolo, cu celelalte broaște”.

Când era tânăr s-a aliniat cu extrema dreaptă a Partidului Conservator, promovând „repatrierea asistată” a imigranților, o poziție ciudată pentru nepotul unor imigranți evrei din România.

Un coleg din acea perioadă își amintește că Bercow memora și recita discursuri întregi ale lui Enoch Powell, un parlamentar conservator acuzat de incitare la rasism. Mai târziu s-a distanțat de acea mișcare.

În 2009, a devenit președinte (speaker) al Camerei Comunelor – primul parlamentar evreu care a ocupat vreodată acest post. Politica sa a migrat spre stânga; fiind căsătorit cu o activistă laburistă, Sally.

Ministrul sănătății l-a numit pe Bercow “un pitic prost și ipocrit”. Un alt ministru al guvernului, Andrea Leadsom, a cerut să fie nominalizat la „banditul” politic al anului, descriindu-l drept “o creatură incredibil de enervantă”.

Ministrul de stat britanic: „Drepturile românilor vor fi respectate indiferent de deznodământul Brexit”

Furau parfumuri și le ascundeau sub fuste. Patru femei din România au primit pedepse blânde pentru că au mulți copii