in

Camera Deputaților a votat modificarea Codului de procedură penală. PNL: „Au transformat Codurile penale în legi de apărare a infractorilor”

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 18 iunie, proiectul de modificare a Codului de procedură penală, cu 175 voturi „pentru”, 78 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Printr-un amendament aprobat s-a stabilit că absenţa nejustificată a avocatului nu poate să atragă consecinţe juridice în privinţa inculpatului.



Membrii comisiei au admis şi un amendament potrivit căruia în luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate.

Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială.

Conform prevederilor adoptate, măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate dacă există probe sau indicii temeinice că bunurile în cauză au fost obţinute din activităţi infracţionale.

Măsurile asigurătorii nu pot depăşi o durată rezonabilă şi vor fi revocate dacă această durată este depăşită sau dacă temeiurile avute în vedere la luarea lor nu mai subzistă.

Un alt amendament stipulează că, la verificarea în cursul judecăţii, dacă se constată că actele sau probele efectuate sau administrate în cursul cercetării penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauză, indiferent de soluţia pronunţată în cursul verificării prealabile.

De asemenea, printr-un alt amendament al PSD admis s-a stabilit că recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, afirmă că PSD şi ALDE au transformat Codurile penale în legi de apărare a infractorilor şi reaminteşte că liberalii vor sesiza CCR în zilele următoare pentru a bloca intrarea în vigoare a acestor acte normative.

„Nu se pot salva pe rând, spunea unul dintre liderii lor de clan, şi asta-i uneşte în ticăloşia cu care îşi urmăresc planul de răsturnarea a ordinii de drept constituţionale pentru a se salva toţi odată. Asaltul continuu la independenţa procurorilor, subordonarea parchetelor, presiunea publică asupra magistraţilor, dezincriminarea propriilor infracţiuni, prin modificarea legislaţiei actuale, sunt acţiuni făcute de o majoritate parlamentară la comanda unui grup infracţional organizat politic condus de un condamnat penal, liderul coaliţiei PSD – ALDE, Liviu Dragnea”, spune Dancă, într-un comunicat.

Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, deputatul social-democrat Florin Iordache, a declarat, în plenul Camerei, că PSD doreşte prin iniţiativa de modificare a Codului de procedură penală să pună capăt abuzurilor şi a îndemnat parlamentarii din Opoziţie să ignore “ordinul de partid” şi să aducă România în „normalitate”.

„Am foarte multe elemente care susţin adoptarea acestei iniţiative (…), vă rog să le votaţi cu mintea dvs. pentru că noi chiar ne-am dorit să punem capăt abuzurilor. Prezumţiile pe care de-a lungul timpului le-am tot invocat cu prezumţia de nevinovăţie, prezentarea unor oameni cu cătuşe care de-a lungul timpului s-au dovedit nevinovaţi – la toate acestea vrem să punem capăt. La repartizarea aleatorie a dosarelor de asemenea dorim să implementăm şi la judecători, şi la procurori repartizarea aleatorie”, a afirmat Iordache la dezbaterea modificărilor la Cpp.

Comisia Europeană, îngrijorată de evenimentele din România: „Comisia va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiției”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Infractor din clanul Cârpaci, apărat de legea europeană. Nu poate fi extrădat și a fost eliberat de intanța supremă din Londra

Marea Brianie, o nouă înfrângere la Bruxelles. Nu va mai putea aplica Mandatul European de arestare