in

Hoţie pe faţă: o maşină second hand din trei vândute în România are kilometrajul dat înapoi

Potrivit unui studiu realizat de InspectorAuto.ro, o treime dintre autoturismele rulate scoase la vânzare în România au kilometrajul „ajustat”. În total, peste 4,7 milioane de kilometri au fost dați înapoi!

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-mai 2019, pe un eșantion de 1.212 anunțuri de vânzare ale unor mașini second hand. Seria de șasiu era precizată în toate cazurile, pentru a lăsa impresia că vânzătorul nu are nimic de ascuns, însă tocmai mulțumită acestei informații a fost posibilă demascarea escrocilor.

Deși mașinile însumau peste 192.000.000 km reali, totalul menționat în anunțuri este mai mic cu 4,74 milioane de kilometri. Mai mult decât atât, 2,1% dintre autoturismele rulate au daune majore nedeclarate.

Cumpărătorii cu un buget sub 10.000 de euro sunt cei mai predispuşi la înșelătorii, adică să cumpere o maşină cu kilometrajul dat înapoi sau cu daune majore ascunse. Mai exact 34,4% dintre aceştia, după cum arată datele. Clasamentul este urmat de cei care au bugete cuprinse între 10.000 şi 15.000 euro (30,69%), 15.000 şi 30.000 euro (25%) şi peste 30.000 euro (16.3%).

Explicaţia dată de către experții din domeniul auto este una singură. Românii îşi doresc cu orice preţ maşini mai scumpe decât cele pe care şi le pot permite. Chiar cu riscul de a se lăsa păcăliți cu bună știință.

„Achiziţia unei maşini este 90 % emoţie, 10 % raţiune şi vânzătorii ştiu foarte bine acest lucru şi îl exploatează la maximum. Maşinile sunt polişate, lustruite, miros frumos. Speach-ul vânzătorului este în direcţia de a minimiza orice problemă depistată, şi urgenţa. Mulţi se bazează pe urgenţă. „Hai că am un client, hai că am doi, hai că mă sună. Grăbeşte-te, dă-mi un avans, fă ceva” a declarat pentru G4Media.ro Mihai Cune, realizatorul studiului şi fondatorul platformei online InspectorAuto.ro.

Tot specialiștii din domeniul auto spun că, mai nou, pragul psihologic maxim al kilometrilor acceptaţi de cumpărătorii români a crescut în ultimii ani de la 100.000-130.000 de km, la 180.000 de km în prezent. Preţul mediu pentru o maşină second hand este de 14.500 euro, preţul maxim de 134.000 euro, în timp ce preţul minim este de 2.500 euro.

„Din păcate, mulți clienți nu se informează. Ei doresc să-şi cumpre cu un buget mic o maşină cât mai nouă şi cu km cât mai puţini. Aici intervin samasarii care le îndeplinesc dorinţa. Dacă un client îşi doreşte o maşină cu 100.000 de km, care pe piaţă este undeva la 10.000 de euro, samsarul îi spune „Ok, pot să îţi dau eu una la 100.000 km cu 7.000 euro”. Iar samsarii ce fac? Cumpără maşini din afară cu kilometraj mult mai mare, le aduc în România, le înregistrează cu un kilometraj mult mai mic şi oferă exact ce îşi doreşte clientul. Asta cu toate că cei mai mulţi dintre clienţi văd că ceea ce cumpără este mult mai ieftin decât ceea ce găsesc pe piaţă. Din darea kilometrajului înapoi, samsarii pot câştiga până la 20% din valoarea unei maşini”, a declarat Bogdan Penciu, dealer auto autorizat (AutoConcept).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ștefan Mandachi, omul cu metrul de autostradă: „A devenit deja o normalitate faptul că se moare nevinovat în România”

VIDEO – Momentul în care un bancomat din Londra a început să arunce bancnote de 20 de lire sterline. Poliția a trebuit să intervină