in

O țară tristă. Românii, cei mai nefericiți oameni din Uniunea Europeană

Un sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană arată că românii sunt cei mai nefericiți cetățeni din Uniunea Europeana.

Problemele personale și de sănătate, dar și inegalitățile si injustiția din societate contribuie la această stare.

Sondajul a fost realizat în luna decembrie a anului trecut, românii înregistrând cel mai scăzut procent în ceea ce privește fericirea: doar 13% dintre respondenți au spus că sunt „puternic de acord” cu afirmația „în general, mă consider o persoană fericită”.

46% au spus că sunt „de acord”, 11% că „nu sunt de acord”, iar 2% au fost în „puternic dezacord”. Cei care nu s-au putut hotărî asupra unui răspuns reprezintă 28%.

Cei mai fericiți din UE sunt irlandezii, 52% dintre ei declarând ca sunt „puternic de acord” cu afirmația menționată, în timp ce 45% sunt „de acord”.

În ceea ce privește sănătatea, 17% dintre românii care au răspuns sondajului au spus că sunt „puternic de acord” cu afirmația că starea lor de sănătate este buna. Astfel, la acest capitol, ocupăm penultimul loc în Uniune, cei care ne întrec fiind letonii, dintre care doar 14% sunt mulțumiți de starea lor de sănătate.

La afirmația „am încredere că justiția va răzbate mereu asupra injustiției la noi în țară”, doar 4% dintre romani au fost „în acord puternic”, 29% au fost „de acord”, 28% „în dezacord”, iar 12% „în puternic dezacord”.

În ceea ce privește sentimentul pozitiv al dreptății în propria țară, românii se clasează sub media Uniunii Europene, însă alte 14 state au o percepție mai nefavorabila, printre care Grecia, Franța, Bulgaria și Ungaria.

Comparativ cu perioada comunistă, șansele de reușită în viață nu s-au egalizat, consideră românii, doar 3% fiind „puternic de acord” cu afirmația „în prezent șansele de a reuși în viață s-au mai egalizat comparativ cu situația din urmă cu 30 de ani” și doar 29% s-au declarat „de acord”.

Sondaj de opinie adresat românilor din diaspora. Poți participa completând formularul on-line

Nardi Gladiatoru, arestat și acuzat de uciderea interlopului Sorin Brăileanul în Ilford

Marea Britanie. Suceveanca „ spaima șoselelor ” a scăpat de extrădare. A fugit din România deși se afla sub control judiciar