in

România. Lege împotriva abuzurilor în domeniul recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate

„Abuzurile în domeniul recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate sunt numeroase şi atent construite. Astfel, românii care apelează la acest tip de servicii din partea agenţilor de plasare a forţei de muncă pot deveni cu uşurinţă victime ale acestui gen de practici. Situaţiile în care agenţia de plasare a forţei de muncă solicită tariful de mediere atât de la solicitantul din ţară, cât şi de la angajatorul străin sau percepe tarife pentru înscrierea solicitanţilor în baza lor de date fără a le găsi efectiv un loc de muncă, precum şi perceperea altor comisioane şi tarife nejustificate sunt doar câteva argumente pentru adoptarea acestui act normativ”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului parlamentar al PSD, citat de Agerpres.



Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, iniţiată de PSD, a fost adoptat cu amendamentele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Potrivit sursei citate, noua lege defineşte termenul de agent de plasare a forţei de muncă, precum şi aria clară de activitate a acestuia şi specifică documentele necesare înregistrării agenţilor la inspectoratele teritoriale de muncă. De asemenea, se interzice perceperea de la solicitanţii locurilor de muncă a tarifelor de mediere, comisioane, garanţii sau oricare alt taxe, inclusiv cele pentru transport.

Potrivit actului normativ adoptat marţi, pentru medierea cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, agenţii de plasare încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere în formă scrisă, al căror conţinut este stabilit prin normele metodologice de aplicare.

De asemenea, agenţii de plasare au obligaţia de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă de către părţi, atât în limba statului în care se află stabilit sau îşi desfăşoară activitatea angajatorul, cât şi în limba română, înainte de plecarea salariatului din România.

„Existenţa unor instrumente de control adecvate pentru prevenirea şi limitarea cazurilor de evaziune fiscală, trafic de persoane sau înşelăciune este necesară atât pentru siguranţa persoanelor care doresc să muncească sau muncesc în străinătate, cât şi pentru sporirea credibilităţii agenţilor de plasare a forţei de muncă. Grupul parlamentar al PSD consideră că cetăţenii români care lucrează peste hotare au nevoie de protecţie adecvată realităţilor economice şi sociale, iar această responsabilitate revine statului, prin elaborarea politicilor în domeniul fenomenului migraţiei”, se mai arată în comunicatul menţionat.

MAE „rezolvă” situația. Româncele abuzate și violate, să citească „ Ghidul lucrătorului român din Italia”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexit. Începe a șasea rundă de negocieri. Londra dorește o intensificare a negocierilor

Țări care urăsc Uniunea Europeană mai mult decât Marea Britanie. Nu o să vă vină să credeți cine este în TOP!