in

Timp de zece ani, câte trei medici au plecat în fiecare zi din ţară

Din 2007 până în prezent, au plecat să lucreze în străinătate peste 11.000 medici – câte trei în fiecare zi în acești zece ani. Un prim motiv este salariul. De exemplu, în Uniunea Europeană, un rezident este plătit cu minim 1.100 euro pe lună, în timp ce în ţara noastră un medic specialist are  un salariu de 500 euro pe lună. „Faptul că medicii nu au «migrat» în medicina privată arată că nici acolo nu sunt salarii sau condiţii de muncă mulţumitoare. Avem cel mai mic număr de medici la mia de locuitori, care sunt şi distribuiţi neomogen în teritoriu“, spune medicul de familie Alina Dida.

Potrivit declaraţiilor sale, principala problemă a sistemului public de sănătate este inechitatea veniturilor cadrelor medicale. „De pildă, s-a arătat într-un articol din publicaţia Viaţa Medicală, că venitul celui aflat în vârful piramidei este de 60 de ori mai mare decât cel al medicului rezident debutant, care lucrează în aceeaşi ţară şi, uneori, în aceeaşi clinică“, a explicat Alina Dida. Despre diferenţele uriaşe dintre salariile mici şi cele mari din ţară aminteşte şi head hunter-ul George Butunoiu, care este de părere că România se confruntă cu un deficit de medici din lipsa unor salarii decente pentru rezidenţi şi pentru că nu prea există aparatură performantă. „Dacă aici un tânăr absolvent de medicină intră pe un salariu cuprins între 300 şi 450 de euro, în străinătate salariul de început este de şase-şapte ori mai mare“, a explicat el. Medicii pleacă din ţară şi pentru că se simt insultaţi atunci când au salarii mai mici decât alţi români care activează în diverse domenii, lasă de înţeles George Butunoiu. Totodată, el este de părere că în România, un medic are mult mai multă libertate decât ar avea în străinătate. „Aici un medic îşi face singur programul şi timpul îi permite să aibă chiar şi două joburi“, a subliniat George Butunoiu.



Medicul oncolog Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, este de părere că nemulţumirile nu au legătură numai cu salariile, ci şi cu oportunităţile de carieră. În viziunea sa, Guvernul ar putea face modificări în strategia globală de sănătate. „Traseul în carieră pentru un medic tânăr este neclar, în prezent“, punctează Bogdan Tănase.

Salarii de mii de euro în Austria

Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, arată că deficitul de medici şi de asistenţi afectează viaţa profesională a cadrelor medicale care încă lucrează în sistemul românesc. „În mediul rural, chiar nu are cine să te înlocuiască atunci când vrei să îţi iei concediu. Aşa că trec anii şi nu te mai bucuri de o vacanţă“, spune ea. Conform declaraţiei sale, 90% din medicii care au ales să îşi construiască un viitor în alte ţări, s-au lăsat atraşi de comunităţile locale, care le-au oferit toate instrumentele cu care să-şi facă meseria.
Raluca Mălăescu a plecat din ţară în Kufstein, o localitate din Austria. Aici, este medic rezident la spitalul „Kardinal Schwarzenberg´sches Krankenhau“, unde câştigă, lunar, în jur de 2.300 de euro, fără gărzi. „Trebuie să fac două gărzi obligatoriu pe lună, plătite, iar dacă fac patru, mai adăugăm 1.000 de euro la salariu“, a povestit ea. În România, în primul an ca rezident primea 1.700 de lei, în condiţiile în care avea un spor de 90%. Din propriul exemplu, poate să spună că lumea pleacă din ţară în special din cauza banilor, după care ar urma lipsa dotărilor şi medicamentelor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Uniunea Europeană, pe punctul de a introduce vize pentru cetățenii americani. Ce se va întâmpla cu britanicii după Brexit?

Surprize pentru româncele din străinătate