in

Unii români din diaspora au votat deja pentru turul 2 al alegerilor prezidențial. Cel mai scump scrutin din istoria statului român

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, până în prezent, dintre cei 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondență, aproape 17.500 au trimis în țară plicurile cu opțiunile pentru primul tur al apropiatului scrutin.

Dintre aceștia, în jur de 2.000 au votat deja anticipat și pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Votul lor va fi validat doar dacă au optat pentru unul din cei doi candidați care vor ajunge în acea etapă. În caz contrar, buletinul de vot va fi anulat, scrie România TV.

Vor fi cele mai scumpe alegeri organizate în istoria statului român. Prețul este triplu față de cel achitat la europarlamentare și depășește 150 de milioane de euro.

„Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru că vorbim de 835 de secții de votare în străinătate, față de 441, față de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate și procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor și în țară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în țară. Sunt destul de mulți bani”, a spus Constantin Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, într-o conferință de presă susținută vineri. La rândul său, directorul general al Direcției de logistică electorală din AEP, Daniel Duță, a menționat că pentru tipărirea buletinelor de vot s-au folosit 199 de tone de hârtie, care costă 528 de milioane de lei, scrie Agerpres.

Mai trist e că, nici cu un preț atât de mare, nu garantează nimeni că scrutinul va fi lipsit de probleme. Șeful Autoritatății Electorale Permanente, instituția care gestionează alegerile, crede că vom avea din nou cozi și români care nu vor reuși să voteze.

Trei zile vor putea vota românii din străinătate, iar până joi, cu o zi înainte de startul votului din diaspora, vom afla și câți au votat prin corespondență.  35.000 de plicuri au fost validate până în prezent. Românii al căror plic nu a ajuns în țară vor fi anunțați, printr-un mail, să se îndrepte spre secțiile de votare.

Primul tur al alegerilor în străinătate are loc în străinătate între 8-10 noiembrie și cel de-al doilea între 22 și 24 noiembrie, iar în țară, primul scrutin are loc în data de 10 noiembrie, iar cel de-al doilea, la 24 noiembrie.

Numărul secțiilor de votare s-a triplat în UK. Vezi unde vei putea vota la alegerile prezidențiale de luna viitoare
Dăncilă se teme de noi cozi la votul din diaspora: „Am încercat să facem tot ce este omenește posibil ca oamenii să poată vota decent”

Grav accident în Franța. Doi cetățeni români, printre răniții dintr-un autocar răsturnat care circula pe ruta Paris-Londra