Recomandăm verificarea validităţii ofertelor de muncă primite prin intermediul internetului din partea unor companii care pretind că efectuează angajări pe teritoriul Marii Britanii. Au existat cazuri când ofertele de muncă au fost condiţionate de plata unor sume de bani care se cer a fi transmise prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, precum Western Union sau MoneyGram.
Sumele sunt adeseori prezentate drept garanţii pentru ocuparea unui loc de muncă în Marea Britanie.
Fraudele prin internet pot fi semnalate prin intermediul serviciului Action Fraud, la numărul de telefon 0300 123 2040 sau online: http://www.actionfraud.police.uk/. Înainte de a răspunde unei oferte de muncă cetăţenii români trebuie să se asigure că oferta este reală, validitatea acestor oferte putând fi verificată prin:
– Contactarea angajatorului în numele căruia a fost emisă oferta de angajare la datele sale reale de contact. De regulă, angajatorii şi agenţiile de recrutare din Marea Britanie deţin website-uri proprii unde sunt publicate datele de contact. Este indicată contactarea companiilor pe un număr de telefon fix care poate fi uşor identificat.
– Verificarea datelor companiei cu înregistrările publicate pe website-ul Companies House (www.companieshouse.gov.uk), autoritate care deţine funcţii similare Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din România. Pe website-ul Companies House sunt publicate informaţii privind sediul declarat al companiilor şi condiţiile de funcţionare.
În cazul ofertelor de muncă care vin din partea unor agenţii de recrutare este recomandabilă verificarea bazei de date a Confederaţiei din domeniul Recrutării şi Ocupării Forţei de Muncă (Recruitment and Employment Confederation – REC) unde sunt înregistrate agenţiile care sunt membre ale aceste organizaţii. REC reprezintă interesele companiilor care funcţionează în domeniul recrutării şi ocupării forţei de muncă din Marea Britanie, înregistrarea agenţiilor fiind condiţionată de îndeplinirea unor condiţii de etică profesională. Lista agenţiilor care sunt membre REC este publicată pe website-ul: www.rec.uk.com. Pe website-ul REC există o secţiune dedicată persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
În cazul cetăţenilor români care primesc oferte de muncă în agricultură sau în industria de procesare a alimentelor este necesară verificarea bazei de date a Autorităţii pentru Licenţierea Operatorilor (Gangmasters Licensing Authority – GLA), autoritate responsabilă cu licenţierea companiilor şi a agenţiilor de ocupare a forţei de muncă care pun la dispoziţe forţă de muncă în sectoarele reglementate din Marea Britanie: agricultura, silvicultura, horticultura, recoltarea moluştelor, prelucrarea şi ambalarea produselor alimentare.
Lista companiilor autorizate de GLA să funcţioneze în domeniile reglementate este publicată pe website-ul: www.gla.gov.uk.
Cetăţenii români care doresc să ocupe un loc de muncă în Marea Britanie pot:
– Consulta baza de date a Jobcentre Plus, serviciul public de ocupare a forţei de muncă în Marea Britanie. Locurile de muncă vacante din Marea Britanie sunt disponibile prin intermediul serviciului online Universal Jobmatch, în funcţie de sectorul de activitate de interes/ocupaţie şi de locaţia persoanei în căutarea unui loc de muncă: www.gov.uk/jobsearch.
– Contacta agenţiile de ocupare a forţei de muncă care funcţionează în Marea Britanie. Potrivit legislaţiei britanice, agenţiilor de recrutare care funcţionează pe teritoriul Marii Britanii le este interzisă perceperea de comisioane pentru servicii de căutare a unui loc de muncă.
– Consulta anunţurile publicate de principalele ziare / reviste din zona în care se află sau contacta direct companiile care funcţionează în domeniul de interes.