Marea Britanie (MB) a votat să părăsească UE la 23 iunie 2016, urmând să invoce Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene. În conformitate cu acest articol, legislația UE va înceta să fie aplicată în MB fie după doi ani de la invocarea acestuia sau chiar mai înainte, în cazul în care se va ajunge la un acord de retragere.
Este important de notat două lucruri. În primul rând, articolul 50 nu a fost încă invocat și nu este cert când se va întâmpla acest lucru. În al doilea rând, chiar și după invocarea acestuia, statele membre ale UE pot conveni să prelungească procedura. În consecință, data exactă a “Brexit”-ului nu este cunoscută, iar până atunci toată legislația UE rămâne în vigoare.
Cu toate acestea, prim-ministrul Theresa May a declarat univoc faptul că Marea Britanie va părăsi UE; ulterior, ar trebui să fim pregătiți pentru schimbări drastice în cadrul legislativ intern. Legile care vor substitui normele legale agreate de UE nu au fost încă convenite și nici nu există sugestii în ce direcție guvernul va rula.
Cu toate acestea, este considerat că cea mai mare schimbare va avea loc în legile de imigrare, subiect care a fost punctul central al campaniei „Leave”. Ca urmare a Brexit’-ului, cetățenii UE nu vor mai avea dreptul automat de a locui și de a lucra în Marea Britanie. Regulile exacte care vor guverna imigrația este unul dintre cele mai disputate subiecte.
Pentru o perioadă de timp, a existat mult sprijin pentru extinderea sistemului actual bazat pe puncte (Points-Based System) pentru a acoperi și cetățenii UE. Cu toate acestea, May a respins în mod expres această propunere, astfel promovând incertitudinea.
Pentru a proteja poziția dumneavoastră în cazul în care regulile se vor schimba, noi vă sfătuim să aplicați pentru Rezidență Permanentă , care o să vă asigure dreptul la ședere în Marea Britanie post-UE. Pentru o aplicație de succes, ar fi bine să aveți în vedere următoarele măsuri de precauție:
Colectarea documentelor care atestă statutul și durata de ședere în MB, ca exemplu contractele de închiriere, extrasele de cont, sau fluturașii de salariu.
Asigurați-vă cu asigurare medicală privată pentru fiecare perioadă în care nu sunteți angajați sau sunteți self-employed.
Dacă ați lucrat timp de cel puțin un an și ați fost concediat, înregistraţi-vă la JobcentrePlus pentru a vă menține statutul de lucrător.
Păstrați evidența absențelor dumneavoastră din Marea Britanie.
În mod alternativ, în cazul în care ați locuit în Regatul Unit timp de cel puțin șase ani, puteți să luați în considerare obținerea cetățenii britanice. Cu toate acestea, fiți atenți, dacă aveți membri ai familiei non-UE, cetățenia britanică ar putea avea un impact asupra drepturilor voastre actuale sub UE.
În cele din urmă, luați în considerare obținerea pașaportului britanic pentru copiii dumneavoastră născuți în Marea Britanie.
Pentru mai multe detalii referitore la cele de mai sus,compania IMD Solicitors poate și va fi bucuroasă să vă ajute!
Andreea Moscovici
Registered European Lawyer, Avocat
IMD Solicitors LLP
www.avocat.co.uk
(0044) 330 159 6497
Alăturați-vă pe Facebook: www.facebook.com/imd.solicitors.avocat.roman
Urmărește-ne pe LinkedIn: linkedin.com/company/imd-solicitors-llp
Urmărește-ne pe Twitter: twitter.com/IMD_Solicitors
Puncte de lucru:
Etaj 10, strada Wood nr. 88, Londra, EC2V 7RS
Tel: (0044) 203 657 4150
Etaj 2, Quayside Tower, Strada Broad , Birmingham, B1 2HF
Tel: (0044) 121 270 4749
Etaj 15, Piccadilly nr. 111, Manchester, M1 2HY
Tel: (0044) 161 694 5910 Fax: (0044) 161 487 5160
Atrium Centrum, Aleja Jana Pawła II 27, 00-867 Varsovia, Polonia
Tel: (0048) 22 382 5488
Etaj1, Piata Montreal nr. 10, World Trade Center, Bucuresti, Romania
Tel: (0040) 312 295 006