Menu
in

Bunuri defectuoase – restituirea banilor



Dacă este ceva în neregulă cu un produs pe care l-aţi cumpărat, aveţi în mod normal dreptul să îl restituiţi şi să vă recuperaţi banii. Aceasta se cheamă o rambursare completă (full refund).

Acest drept durează însă doar o scurtă perioadă după ce aţi cumpărat bunul respectiv. Vă este permisă o scurtă durată de timp să examinaţi şi să încercaţi produsele, însă trebuie să îi comunicaţi comerciantului despre orice defect imediat cum îl descoperiţi.

Dacă aţi avut ori folosit produsul pentru un timp mai lung, prin lege înseamnă că l-aţi acceptat. Nu veţi fi îndreptăţit la o restituire a banilor, în schimb comerciantul ar trebui să se ofere să vă repare ori să vă înlocuiască produsul respectiv.

Nu veţi reuşi să obţineţi o înlocuire ori reparaţii dacă defectul se datorează uzurii din urma folosinţei normale sau bunurile au rezistat pe atât de mult cât era rezonabil să vă aştepaţi.

Este puţin probabil să primiţi o rambursare completă dacă aţi acceptat bunurile. Asta înseamnă că ori aţi păstrat produsul pentru prea mult timp înainte să îi spuneţi vânzătorului, ori aţi tratat acel produs ca şi cand ar fi fost al vostru – de exemplu prin încercări de a repara produsule voi înşivă sau prin schimbarea lor într-un fel sau altul.

Dacă nu sunteţi îndreptăţit la o rambursare completă din cauza unora dintre aceste motive, aveţi dreptul să recuperaţi parte din bani, ori dreptul la o reparaţie sau o înlocuire.

Cum să procedaţi

Încetaţi să mai folosiţi bunurile de îndată ce realizaţi ca există o problemă. Spuneţi vânzătorului despre defect imediat, iar dacă îl contactaţi din timp şi vă pregătiţi bine cazul, aveţi mai multe şanse de reuşită.

Duceţi produsele înapoi în locul de unde le-aţi cumpărat împreună cu dovada de achiziţionare şi cereţi să vorbiţi cu managerul sau cu proprietarul. În cazul în care nu puteţi returna bunul în cauză pentru că, spre exemplu e prea mare, ori pentru că l-aţi cumpărat online, prin telefon sau prin ordin poştal, contactaţi comerciantul personal, prin telefon ori e-mail.

Indiferent de ce variantă alegeţi, este o idee bună să păstraţi o înregistrare a ceea ce s-a vorbit şi să confirmaţi prin scris cu ce sunteţi de acord.

Înainte să fie de acord pentru o rambursare a banilor, este posibil ca vânzătorul să vrea să trimită bunurile defecte direct la producător pentru o examinare. Întrebaţi cât timp va dura şi ţineţi cont că produsele trebuiesc returnate în timp rezonabil.

După ce producătorul a examinat produsele în cauză, iar comerciantul e de parere că nu există niciun fel de defect, aveţi posibilitatea la o a doua opţiune. Acesta constă în faptul că depinde de dumneavoastră să demonstraţi că produsul este defectuos, în situaţia în care mai doriţi o rambursare completă.

Când comerciantul refuză să rezolve problema, faceţi o plângere în scris, dacă nu aţi facut-o deja. Iar dacă aţi facut-o, scrieţi din nou vânzătorului repetând reclamaţia şi menţionând deasemenea orice acţiune pe care aţi luat- o împotriva lui.

Av. Mihaela Pădure

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Exit mobile version