O relaţie stabilă, care funcţionează fără probleme majore, se construieşte cu eforturi din partea ambilor parteneri. Iată câteva dintre obiceiurile nocive la care ar trebui să renunţi de dragul unei bune înţelegeri:
1. Ai pretenţia ca partenerul să te cunoască foarte bine
Cuplurile căsătorite de ceva timp încep să se înţeleagă foarte bine şi să comunice fără vorbe, prin simple priviri şi expresii ale feţei. Nu te poţi aştepta ca o persoană care abia te-a cunoscut să priceapă orice grimasă a feţei, aşa că este important să vorbeşti şi să comunici orice dorinţă, supărare sau sentiment de recunostinţă faţă de un gest al lui/ei.
2. Uiţi să spui “te rog”
Cei mai mulţi dintre noi uităm să mai spunem “te rog” atunci când devenim foarte familiari cu cineva. Şi totuşi, aceste două cuvinte pot face minuni şi îţi reamintesc în permanenţă că nimeni nu este obligat să facă nimic pentru tine, nici măcar partenerul tău. Drept urmare, aminteşte-ţi să spui mereu “te rog” şi “mulţumesc“.
3. Nu-ţi mai pasă de aspectul exterior
Când doi oameni sunt împreună pentru mult timp, vor începe să creadă că nu mai au nevoie să se impresioneze unul pe altul, aşa că este foarte uşor să spui “cine mă place, să mă placă aşa cum sunt“, dar este păcat să nu te pui în valoare din cauza comodităţii. Ai şansa unui nou început; fă lucrurile aşa cum trebuie de această dată!
4. Ai mereu mici nemulţumiri
Se poate să ai nemulţumiri cu privire la relaţia voastră sau la comportamentul celuilalt. Însă nu îţi face un obicei din a-i scoate ochii cu ele! Dimpotrivă, aminteşte-ţi în fiecare zi care sunt motivele pentru care îl iubeşti şi nu uita să i le comunici şi lui/ei!
Singură perioadă când ciorovăiala constanta este acceptată este atunci când aveţi amândoi 75 ani şi aţi trecut de nunta de aur. Până atunci, în loc să îţi critici partenerul la orice pas, mai bine fă un efort să rămâi calm/ă şi să îi explici din vreme cât de mult ar însemna pentru tine un anumit lucru.
5. Fără gelozii exagerate
Gelozia exagerată şi fără fundament nu face decât să destrame relaţii. Dacă la început, micile cicăleli sunt percepute, într-o oarecare măsură, ca dovezi de afecţiune, aceste sentimente pot dăuna chiar şi celor mai frumoase poveşti de iubire. Aşadar, dacă nu ai suficiente dovezi că partenerul (sau partenera) te înşală, nu îţi mai face inutil gânduri negre şi acordă-i capitalul de încredere de care fiecare persoană are nevoie.
Nu suntem perfecţi, dar avem capacitatea de a ne îmbunătăţi, de a schimba ceva dacă merită şi dacă este cu adevărat venit din interior.
Sursa: mayra.ro
CITITI MAI MULT:
Mulţi britanici au avut o relaţie dificilă. Care sunt efectele unei vieţi de cuplu nefericite
Psiholog Silvia Gerea: Cum vă poate ajuta terapia de cuplu și consilierea familială