Menu
in

Condiţii pentru a munci legal în UK

Cetăţenii români au restricţii pe piaţa muncii din UK, deci trebuie să obţină o autorizaţie de muncă, mai puţin în anumite cazuri. Autorizaţia de muncă poate fi fie un “Accession worker card”, fie un card de lucrător în agricultură, fie un document emis anterior 1 ianuarie 2007 prin care s-a acordat dreptul de a locui şi munci în UK (“leave to remain”) dar care impune o restricţie de a munci pentru un anumit angajator şi pe un post anume.

Autorizaţia de muncă va trebui să fie eliberată anterior începerii activităţii. Dacă se începe munca fără a avea această autorizaţie atunci se comite o ilegalitate şi sunt pasibili de pedeapsă atât angajatul cât şi angajatorul. Dacă nu sunteţi sigur de statutul pe care îl aveţi în UK puteţi suna la “Immigration Enquiry Bureau”, tel. 0870 606 7766.

Excepţii de la regula obţinerii unei autorizaţii pentru a munci

În Marea Britanie românii pot munci ca angajaţi şi dacă se încadrează în una din excepţiile de la regula obţinerii unei autorizaţii de muncă:

– avea, la 31 decembrie 2006, permisiunea de a intra sau de a rămâne în ţară (“leave to remain”) conform Legii din 1971 priving imigraţia şi această permisiune nu impunea nici o restricţie în ceea ce priveşte angajarea în Marea Britanie, sau le-a fost eliberată o astfel de permisiune anterior;

– cei ce au lucrat în Marea Britanie, cu permisiune şi fără întrerupere, pe parcursul unei perioade de 12 luni care s-a încheiat pe sau după 31 decembrie 2006;

– cei cu dublă cetăţenie: cetăţean român/bulgar precum şi cetăţean al Marii Britanii sau al unui alt stat membru al Spaţiului Economic European (SEE);

– soţul/soţia sau partenerul civil înregistrat al unui cetăţean britanic sau a unei persoane stabilite în Marea Britanie;

– personele cu drept de rezidenţă permanent;

– cei care asigură servicii în UK pentru un angajator cu sediul în alt stat al SEE;

– cei cu un certificat de înregistrare ce confirmă dreptul de a munci necondiţionat pe teritoriul UK;

– membrii misiunilor diplomarice, membrii de familie ai acestora precum şi membrii de familie al unei persoane care are dreptul la imunitate diplomatică;

– cei care au dobândit statutul de lucrător cu înaltă calificare şi au obţinut un certificat de înregistrare care să dovedească acest lucru;

– cei care desfăşoară activităţi în calitate de “self employed”

Aplicaţiile pentru certificatele de înregistrare

Persoanele ce se încadrează în una din categoriile de mai sus pot solicita eliberarea unui certificat de înregistrare (“Blue Registration Certificate”) care să ateste faptul că fac parte din categoria celor ce nu au nevoie de autorizaţie pentru a munci şi accesul nerestricţionat pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Pentru a aplica va trebui completat formularul BR1 (“Registration Certificate”), formular ce se poate găsi on-line. Membrii de familie ce sunt cetăţeni ai unei ţări din SEE pot fi incluşi în aplicaţie. Obţinerea unui astfel de certificat de înregistrare nu este obligatoriu, dar este indicată.

În momentul în care se trimite o aplicaţie, de orice fel, către “United Kingdom Border Agency” (UKBA) se recomandă a se folosi serviciile speciale Royal Mail de: înregistrare a primirii, primire sub semnătură, sistemul de identificare şi urmărire a scrisorilor (on-line). UKBA nu poate confirma în scris primirea aplicaţiei.

Persoanele cu înaltă calificare

Persoanele ce îndeplinesc condiţiile pentru a se încadra în programul dedicat celor cu înaltă calificare vor trebui să aplice pentru un certificat de înregistrare astfel încât să le fie recunoscut acest statut. Pentru a fi acceptaţi, candidaţii trebuie să acumuleze suficiente puncte conform sistemului bazat pe puncte din Programul pentru Lucrătorii Migranţi Înalt Calificaţi (“Highly Skilled Migrant Programme” – HSMP, valabil pentru români şi bulgari), sau Programul pentru absolvenţii străini (“International Graduates Scheme”) sau Programul pentru absolvenţii din Scoţia (“Scottish Graduates Scheme”).

HSMP este un sistem bazat pe puncte, accesul în program fiind obţinut prin acumularea a cel puţin 75 de puncte, în urma unei aplicaţii la care se ataşează documentele doveditoare. Pentru cetăţenii români nu mai este necesară, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, îndeplinirea criteriilor referitoare la cunoaşterea limbii engleze.

Punctajul se acordă în baza a 5 criterii de evaluare, după cum urmează:

– absolvirea unui program de Master în Bussiness Administration (MBA)

– calificarea

– venituri anterioare

– experienţa în UK

– vârsta

Master in Bussiness

Cei ce deţin documentul, eliberat de o instituţie eligibilă, ce atesă absolvirea unui astfel de program vor primi 75 de puncte. Candidatul trebuie să fi absolvit fie “Master in Bussiness Administration” fie “Executive Master in Bussiness Administration”. iar cursurile să fi fost ţinute de către instituţii eligibile. Aplicaţiile se pot trimite doar la terminarea cursurilor şi după absolvire. În momentul de faţă sunt 50 de instituţii considerate a fi eligibile. Foarte important este faptul că insituţia la care s-au urmat cursurile să facă parte din lista instituţiilor autorizate la data absolvirii. Această prevedere a fost introdusă pe data de 2 decembrie 2004, cei ce au absolvit anterior acestei date nu se încadrează în aceste prevederi.

Calificarea

Se pot primi 50 de puncte în această categorie. Cei ce au mai multe calificări dintre cele indicate în listă, vor primi puncte pentru cea mai înaltă calificare, dacă se vor aduce suficiente dovezi în această privinţă. Punctele în această categorie se acordă astfel:

– Doctorat – 50 de puncte

– Master – 35 de puncte

– Studii Universitare – 30 de puncte Calificările trebuie să îndeplinească standardale recunoscute în UK în ceea ce priveşte doctoratul, masterul sau studiile universitare şi pot fi verificate cu ajutorul bazei de date a “National Academic Recognition Information Centre” (UK NARIC). Calificările vocaţionale şi profesionale pot fi recunoscute dacă sunt furnizate suficiente dovezi care să demonstreze că au ca şi corespondent un nivel academic existent în Marea Britanie. Pentru mai multe detalii şi informaţii privind compararea nivelului academic cu cel din UK se poate vizita website-ul UK NARIC.

Veniturile anterioare

Conform acestei categorii se pot primi 45 de puncte. Punctele se acordă pentru veniturile obţinute anterior precum şi de statul în care s-au obţinut veniturile.

În ceea ce priveşte veniturile se vor lua în considerare veniturile de dinainte de plata taxelor, pe 12 luni din ultimele 15 luni anterioare depunerii aplicaţiei.

Calcularea veniturilor depinde şi de ţara unde au fost obţinute aceste venituri. În cazul în care o persoană a lucrat în unul sau mai multe state diferite se vor face calcule diferite, pentru fiecare stat în parte, începând cu statul în care a locuit cel mai mult.

În cazul în care se doreşte a se lua în considerare veniturile din România punctajul maxim de 45 de puncte se poate obţine pentru un venit de peste £12.500 în perioada de referinţă (12 luni din ultimele 15 luni anterioare depunerii aplicaţiei). Atunci când o persoană nu are venit în ultimele 12-15 luni deoarece a urmat o formă de învăţământ la zi, se vor lua în considerare veniturile pe 12 luni din cele 15 luni anterioare momentului în care au început cursurile full time (la zi).

Experienţa în UK

Se pot primi maximum 5 puncte în această categorie atunci când:

– veniturile menţionate la categoria “venituri anterioare” au fost obţinute pe teritoriul Marii Britanii, sau

– s-au absolvit cursuri universitare sau post universitare, în ultimii 5 ani, pe teritoriul UK, sau

– s-au absolvit cursuri universitare sau post universitare în ultimii 5 ani, în alt stat dar s-a studiat timp de un an complet într-o instituţie din Marea Britanie.

Vârsta

În această categorie se pot obţine maximum 20 de puncte în funcţie de vârsta candidatului la data depunerii aplicaţiei. Punctele vor fi acordate astfel:

– până în 27 de ani – 20 puncte

– între 28-29 de ani – 10 puncte

– între 30-31 de ani – 5 puncte

– cu vârsta mai mare de 32 de ani – 0 puncte

Aplicaţiile pentru certificatul de înregistrare

Persoanele ce se încadrează în categoria “Highly Skilled” vor primi Blue Registration Certificate prin care li se va confirma accesul pe piaţa muncii din UK fără restricţii. Pentru a aplica pentru acest certificat se va completa formularul BR2. Acest formular se găseşte on-line, pe website-ul UKBA. Membrii de familie ce sunt cetăţeni SEE (Spaţiul Economic European) pot fi incluşi în aplicaţie. Persoanele care sunt proaspăt absolvente ca şi medic, dentist sau medic generalist şi care doresc să se angajeze pe un post în scop de “formare profesională” vor putea lucra doar aplicând pentru un “Accesion Worker Card” (a se vedea în paragrafele următoare).

Persoanele înregistrate ca “self employed”

Persoanele ce lucrează pe cont propriu, independent (“self employed”), şi care exercită acest drept pe baza unui tratat nu au nevoie de autorizaţie pentru a munci.

O persoană este self employed dacă:

– îşi conduce propria afacere asumându-şi responsabilitatea în ceea ce priveşte succesul sau eşecul acesteia,

– poate decide cum, când şi unde lucrează,

– lucrează cu mai mulţi clienţi sau are libertatea de a face acest lucru,

– are libertatea de a angaja alte persoane pentru a lucra pentru ea sau pentru a o ajuta, pe cheltuiala proprie,

– asigură toate uneltele sau echipamentele necesare pentru exercitarea muncii,

– există un contract de procurări sau prestări servicii.

Orice persoană ce lucrează ca self employed va trebui să îşi înregistreze activitatea la HMRC şi va trebui să demonstreze că plăteşte contribuţiile la asigurările naţionale.

Aplicaţiile pentru certificatul de înregistrare

Persoanele ce sunt înregistrate ca “self employed” au dreptul, dar nu şi obligaţia, de a aplica pentru un “Yellow Registration Certificate” care să le confirme statutul. Pentru a aplica se va completa formularul BR1 (Registration Certificate) ce se poate găsi on-line, pe website-ul UKBA. De asemenea, se pot include în aplicaţii membrii de familie ce sunt cetăţeni ai Spaţiului Economic European. Certificatul de înregistrare obţinut în acest caz acordă dreptul de a munci doar independent.

Persoanele înregistrate la o instituţie de învăţământ

Cetăţenii români care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ sau de formare profesională recunoscute din Marea Britanie au dreptul să lucreze ca angajaţi astfel:

– până la 20 de ore pe săptămână în timpul semestrului;

– full-time pe perioada vacanţelor;

– mai mult de 20 de ore pe săptămână dacă persoana în cauză urmează un curs de formare profesională care conţine pe lângă componenta teoretică şi o componentă practică la locul de muncă (NVQ). Locul de muncă trebuie să aibă în acest caz relevanţă pentru domeniul în care se derulează programul de formare profesională.

Cei ce doresc să muncească invocând calitatea de student/cursant vor trebui să aplice pentru “Yellow Registration Certifiate”, emis de UK Border Agency care să confirme statutul de cetăţean al SEE ce îşi exercită un drept provenit din Tratatul de aderare. Candidaţii ce doresc să aplice pentru a se înregistra ca şi studenţi vor trebui să demonstreze că:

– urmează cursurile unei instituţii de învăţământ sau de formare profesională care figurează în baza de date gestionată de către Departamentul pentru Educaţie şi Calificare (“Department for Education and Skilles”) şi

– deţin suficiente resurse (proprii sau sponsoriale) astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială al Marii Britanii pe perioada studiilor.

Lista instituţiilor autorizate poate fi găsită pe website-ul UKBA.

Aplicaţiile pentru certificatul de înregistrare

Certificatul de înregistrare se obţine prin completarea formularul BR1, disponibil on-linepe website-ul UKBA. În cazul membrilor de familie ce sunt cetăţeni ai unui stat din Spaţiul Economic European aceştia pot fi incluşi în aplicaţie.

Se poate aplica oricând, dar certificatul de înregistrare va fi eliberat doar în momentul în care se încep cursurile/studiile sau până nu se stabileşte şi verifică locul de muncă de către UK Border Agency. Studenţii/cursanţii ce vor să lucreze mai mult de 20 de ore pe săptămână pe timpul semestrului (cu excepţia cursurilor de formare profesională) vor trebui să aplice pentru obţinerea unui “Accession Worker Card”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version