Menu
in

Dreptul de a protesta paşnic



Protestul paşnic constituie o parte vitală a unei societăţi democratice şi are o tradiţie foarte lungă şi respectată în Regatul Unit. Poate fi un instrument de campanie foarte puternic iar multe din drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi au fost câştigate pentru că oamenii au fost mereu gata să iasă pe străzi şi să protesteze. De când au intrat în vigoare prevederile pentru Drepturile Omului, putem într-un final să spunem ca avem dreptul de a protesta paşnic.

Cu toate acestea, acest drept nu este absolut şi există o multitudine de legi ce pot fi folosite împotriva protestatarilor. În ultimii ani, o nouă legislaţie care să se ocupe cu o gamă largă de ameninţări, de la terorism la comportament anti-social, a acordat puteri foarte vaste poliţiei de a controla şi restricţiona acţiunile protestatarilor.

Colecte stradale, distribuirea de fluturaşi, petiţii şi ziare

În general, legea permite o libertate mai largă colectării de bani pentru operaţiuni de caritate decât o face pentru scopuri comericale ori politice, ambele fiind mai strict controlate de licenţe. Scopuri caritabile înseamnă orice scop care este de caracter caritabil, binevoitor ori filantropic. Include reducerea sărăciei şi dezvoltarea religiei sau educaţiei, dar nu include colecte de fonduri pentru un partid politic sau pentru o campanie politică, cum ar fi CND (Campaign for Nuclear Disarmament) ori eliberarea animalelor.

Totuşi, legea cu privire la aceste subiecte este confuză şi aplicată de către poliţie într-un mod inconsistent. Dacă aveţi orice fel de dubii, verificaţi bye- laws (hotărâri ale autorităţilor locale) şi întrebaţi la consiliul local şi poliţie în prealabil.

Nu este necesar să obţineţi o licenţă sau certificat pentru a împărţi pliante ori pentru a strânge semnături pentru o petiţie. Un pliant trebuie să aibă pe el numele şi adresa locului unde pliantul a fost tipărit. Unele legi bye-laws conţin restricţii cu privire la locul unde distribuirea de pliante poate avea loc; verificaţi legile ‘bye-laws’ la primărie.

Poliţia poate să îndepărteze o persoană care se ocupă cu aşa ceva în cazul în care respectiva persoană încalcă legea. Este un delict să distribuiţi pliante care sunt ameninţătoare, abuzive sau insultătoare ori acelea care sunt menite să stârnească ură rasială.

O petiţie către Parlament este guvernată de reguli speciale şi trebuie să se conformeze unor formulări speciale. Copii ale acestor reguli pot fi obţinute de la House of Commons (Casa Comunelor).

Afişarea de postere în spaţii publice este legală, dacă:

– aveţi consimţământul proprietarului tarabei, gardului, sau peretelui în cauză;

– posterul nu este mai mare de 2 metri pătraţi;

– promovează un eveniment non-comercial, incluzând adunări politice, educaţionale sau sociale;

– nu există niciun fel de bye-law în rigoare care să le interzică.

Distribuirea de ziare

Persoanele peste 18 ani pot vinde ziare pe străzi sau din uşă în uşă, atâta vreme cât vânzarea lor este pentru scopuri de campanie. Dacă vânzarea se face pentru profit, atunci devine comerţ de stradă ori ambulant (dacă este din uşă în uşă), amândouă fiind ilegale fără o licenţă.

Câteodată pot apărea dificultăţi dacă poliţia are motive să creadă că ziarul sau revista constituie mai puţin un document de campanie, şi mai mult un mijloc de a strânge bani pentru o organizaţie politică.

Deasemenea, vânzarea de ziare poate obstrucţiona circulaţia, ceea ce reprezintă o infracţiune de ordin penal.

 

Av. Mihaela Pădure


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version