Primesc multe întrebări de la cititori în legătură cu acest subiect şi am constatat că există destule situaţii în care se fac greşeli majore în ceea ce priveşte alegerea instanţei competente în cauză, indiferent de calitatea procesuală a părţilor.
Prin urmare, apreciez că ar fi utilă o trecere în revistă a instanţelor judecătoreşti în UK şi, respectiv, a atribuţiilor acestora după cum urmează: Magistrates Court, Crown Court, Family Law Courts, County Court, Tribunals, Court of Appeal, High Court.
Magistraţii sunt membri locali ai comunităţii din care fac parte, antrenaţi pentru a servi justiţiei dar care nu sunt plătiţi pentru munca pe care o desfăşoară, cu excepţia decontării anumitor cheltuieli (ex: transport). Teoretic, toate cazurile care intră sub incidenţa dreptului penal (“criminal cases”) încep la Magistrates Court şi tot aici se soluţionează 90% din aceste cazuri.
Cazurile penale mai grave se trimit la Crown Court, fie pentru a se da sentinţa, după ce inculpatul a fost găsit vinovat la Magistrates Court, fie pentru desfăşurarea procesului la care iau parte juraţii şi judecătorul.
Sunt de competenţa magistraţilor următoarele cazuri:
1. “Summary offences” adică acele infracţiuni cu pericol social scăzut şi care nu intră în sfera celor judecate de un complet de juraţi;
2. “Either-way offences”. Acestea pot fi judecate fie de magistraţi, fie în faţa unui judecător şi a unui complet de juraţi (furtul de exemplu). Magistraţii sunt cei care decid dacă dosarul rămâne spre judecare la Magistrates Court sau dacă, fiind o faptă gravă, este de competenţa Crown Court. Inculpatul are dreptul să solicite Curţii judecarea în cadrul unui proces cu juraţi la Crown Court.
3. “Indictable-only offences”, ca de exemplu infracţiunile de omor, viol, tâlhărie, etc. care se trimit şi se judecă la Crown Court; în aceste cazuri, magistraţii se pronunţă doar cu privire la aplicaţiile de eliberare condiţionata (“grant bail”) sau raportează restricţiile care se aplică în cauză. Când dosarul rămâne spre judecare la Magistrates Court, inculpatul este întrebat cum pledează: vinovat sau nevinovat. Dacă acesta pledează vinovat sau dacă este gasit mai tarziu vinovat, magistraţii pot pronunţa o sentinţă privativă de libertate (În general de până la 6 luni închisoare pentru o singură infracţiune, dar nu mai mult de 12 luni în total), sau pedeapsa amenzii de până la £5000.00. Dacă inculpatul este găsit nevinovat (achitat), este liber să plece în măsura în care nu există alte dosare pe rol. Aceste cazuri se judecă fie de un complet de 3 magistraţi, fie de către un judecător (district judge).
Deoarece nu trebuie să satisfacă cerinţa studiilor juridice de specialitate, magistraţii sunt consiliaţi în Curte pe chestiuni legale, practică şi procedură de “Justices Clerks” (funcţionari în slujba justiţiei).
În England and Wales, există aproximativ 330 Magistrates Courts unde se judecă aproximativ 95% din cazurile penale. Totodată, sunt de competenţa acestor instanţe şi anumite dosare civile, cu privire la dreptul familiei sau la recuperarea unor debite ca de exemplu council tax.
O sa fac referire la celelalte instanţe în numerele viitoare ale ziarului.
Av. Mihaela Pădure