În cazul în care angajatorii doresc să facă modificări în contractul dvs. de muncă, acesta trebuie să obţină înainte de toate acordul dvs. Acesta ar trebui:
– să se consulte sau să negocieze cu dvs. sau cu reprezentanţii dvs. (de exemplu, cu sindicatul sau cu asociaţia de personal);
– să explice motivele pentru eventualele modificări;
– să asculte ideile alternative din partea dvs.
Dacă dvs. doriţi să faceţi schimbări în contractul de muncă, trebuie să explicaţi motivele pentru acestea. Nu puteţi insista asupra unei schimbări decât în cazul în care aceasta este acoperită de un drept legal.
Odată ce contractul de muncă a suferit o modificare cu care sunteţi de acord, angajatorul trebuie să o confirme în scris. Odată ce angajatorii au convenit împreună cu dvs. referitor la modificări, ei trebuie:
– să actualizeze termenii contractului de muncă;
– să vă aducă la cunostintă, în termen de o lună, toate modificările aduse contractului de muncă.
Contractele colective
Angajatorii trebuie să se adreseze în scris angajaţilor pentru a-i înstiinţa despre orice modificare a contractelor colective cu sindicatele sau asociaţiile de personal. Aceste schimbări ar putea afecta salariul şi orele de lucru, indiferent dacă sunteţi sau nu membru al uniunii sindicale sau al asociaţiei de personal.
Flexibilitatea
Clauzele de flexibilitate sunt termeni parte ai contractului de muncă care dau angajatorilor dreptul de a modifica anumite condiţii de încadrare în muncă, cum ar fi de exemplure locarea. Angajatorii pot folosi doar clauze de flexibilitate pentru a face modificări rezonabile.
Modificări referitoare la angajator
Dacă începeţi să lucraţi pentru un alt angajator, ar trebui să semnaţi un nou contract în termen de 2 luni. Cu toate acestea, în cazul în care aveţi un nou angajator dar nu sunt modificări referitoare la termeni şi condiţii, nu este nevoie de un nou contract.
Problemele pot apărea în cazul în care un angajator încearcă să schimbe un contract fără acordul dvs., sau re-angajează aplicând noi termeni şi condiţii. În cazul în care un angajator face o schimbare în contract fără a obţine în prealabil acordul dvs. (inclusiv prin utilizarea clauzelor de flexibilitate în mod nejustificat):
– aveţi dreptul de a refuza să lucraţi în noile condiţii;
– puteţi lucra sub protest dar consideraţi schimbarea ca pe o încălcare a contractului;
– demisionaţi şi susţineti concedierea constructivă (atunci când sunteţi nevoit să părăsiţi locul de muncă împotriva voinţei dvs. din cauza comportamentului angajatorului);
– sunteţi în măsură să vă adresaţi instanţei de judecată. De obicei, trebuie să vă adresaţi instanţei în termen de 3 luni de la încetarea contractului de muncă.
Dacă instanţa este de acord cu cererea dvs., poate atribui despăgubiri luând în considerare pierderea financiară suferită de dvs. (de exemplu, neplata salariilor), ajungând până la un maxim de 25.000 de lire.
Av. Mihaela Pădure