Una dintre primele și principalele îngrijorări cu care se confruntă oricine dorește să inițieze o acțiune în justiție împotriva unei alte persoane sau instituții este legată de întrebarea: cum va plăti pentru aceasta? În ghidul care urmează vă vom explica principalele șase modalități prin care poate fi finanțată acțiunea în justiție.
Sistemul juridic al Angliei și Țării Galilor a permis pentru mult timp posibilitatea de a începe acțiuni în justiție fără vreun cost, de când Legea privind Accesul la Justiție din 1999 a extins raza de acțiune a acordurilor de plată condiționată ”conditional fee agreements”. Acestea au devenit cunoscute în limbaj popular drept ”no win no fee”, ceea ce înseamnă că dacă nu câștigați, atunci nu aveți nimic de plătit (cu condiția să fi respectat termenii acordului).
Acordurile de Plată Condiționată sunt probabil cele mai complexe dintre cele șase modalități de finanțare, dar fără îndoială cele mai atractive pentru majoritatea oamenilor. De aceea vom acoperi în trecere celelalte cinci metode înainte de a discuta despre Acordurile de Plată Condiționată (CFA). Rețineți că Acordurile de Plată Condiționată sunt disponibile numai în litigii, în cazul în care dați în judecată o persoană la tribunal. Pentru multe domenii, așa cum am menționat anterior, Acordurile de Plată Condiționată nu sunt valabile.
Indiferent de metoda de finanțare pe care o alegeți, principiul general în disputele în justiție este că cel care pierde plătește cheltuielile celui care a câștigat. De aceea, dacă câștigați, oponentul dvs. are de plătit o dublă factură – atât suma solicitată de dvs. cât și cheltuielile dvs. de judecată.
Plată onorariu (privat). Aceasta înseamnă că plătiți un onorariu direct avocatului. Dacă o să câștigați, nu îl puteți cere înapoi, însă dacă pierdeți trebuie să plătiți și cheltuielile celeilalte părți. Nu în mod surprinzător aceasta este cea mai puțin populară metodă de finanțare a acțiunilor în justiție. Cu toate acestea, este deseori singura opțiune atunci când Acordul de Plată Condiționată nu este disponibil. Așa cum vom vedea în câteva paragrafe, ruta Acordurilor de Plată Condiționată, în timp ce este cea mai atractivă pentru consumatori, poartă cele mai multe riscuri pentru avocați întrucât vor rămâne neplătiți dacă pierd cazul. De aceea, avocații vor efectua o ”analiză de risc” înainte de a se oferi să preia cazul pe baza unui Acord de Plată Condiționată. Aceștia analizează circumstanțele cererii, probabilitatea de a câștiga, realizează o estimare de cost și evaluează care este probabilitatea ca ei să-și recupereze atât cheltuielile cât și un ”onorariu de succes” de la cealaltă parte. Dacă riscul rezultat este prea mare, din păcate vă vor informa că pot accepta cazul numai cu plata unui onorariu. Acest lucru nu trebuie luat personal – nu este vorba de mai mult decât o evaluare profesională a diferiți factori.
- Asigurare cheltuieli de judecată (cunoscută și sub numele de ”Before the Event” – Inainte de Eveniment). Multe polițe de asigurare, inclusiv auto, de locuință și pentru carduri de credit acoperă cheltuielile de judecată. Acestea sunt deseori limitate la anumite tipuri de cereri, însă dacă aveți o asemenea asigurare ar trebui să o folosiți întrucât este deja plătită, însă atenție – nu trebuie să folosiți avocații numiți de firma asiguratoare. Legislația europeană prevede în mod clar că aveți dreptul de a vă alege propriul avocat.
- Membru de sindicat. Dacă sunteți membrul unui sindicat și plătiți o cotizație, atunci acesta de obicei vă va oferi consiliere juridică gratuită, și ar putea finanța acțiunea în judecată. De obicei sindicatele au parteneri juridici preselectați și insistă în utilizarea acestora la formularea acțiunii în judecată. Din nou, nu trebuie să folosiți avocații numiți de acestea. Legislația europeană prevede în mod clar că aveți dreptul de a vă alege propriul avocat.
- Asistență juridică gratuită. Acesta este cazul în care cheltuielile dvs. de judecată vă sunt plătite de stat prin intermediul Comisiei de Servicii Juridice. Trebuie să vă încadrați în anumite criterii de venit și asistența gratuită nu este disponibilă pentru cererile de despăgubire pentru vătămare corporală (altele decât cele de neglijență medicală). De asemenea, mulți avocați nu acceptă să-și ofere serviciile pe această bază.
- Onorariul de succes. Este situația în care avocatul dvs. este de acord să nu ceară un onorariu, însă în schimb primește o parte din suma obținută de dvs., dacă o să câștigați. Suma maximă cu care vă poate taxa este de 35% din totalul care vi s-a acordat. Onorariul de succes este foarte întâlnit în litigiile de muncă. În acest moment acesta nu este posibil în cazul cererilor pentru vătămare corporală, deși guvernul efectuează modificări pentru a permite acest lucru – acestea sunt schimbări semnificative ale sistemului juridic și vă vom ține la curent cu modificările.
- Acorduri de Plată Condiționată (CFA). Un comunicat de presă al ministrului de finanțe din momentul intrării în vigoare a Legii privind Accesul la Justiție din 1999 arată că aranjamentele de plată condiționată extind accesul la justiție prin garantarea faptului că cheltuielile pentru procedurile de judecată sunt suportate de aceia care cauzează nevoia de litigii și garantând că orice sumă acordată de instanță este păstrată de persoana căreia i s-a acordat (prevenind avocații să-și ia o parte).
• Avocatul nu vă taxează pentru timpul său. Acesta plătește pentru costurile care derivă din cazul dvs. din propriile fonduri, având grijă să le solicite de la oponentul dvs. în cazul în care câștigă procesul.
• Avocatul încheie o asigurare pentru plata cheltuielilor de judecată în favoarea dvs., numită ”After the Event” (După Eveniment) sau asigurare ATE. Aceasta acoperă cheltuielile de judecată ale oponentului dvs. și plățile dvs. proprii în cazul în care pierdeți procesul.
• Dacă veți câștiga, atunci avocatul dvs. va recupera de la oponentul dvs. trei tipuri diferite de sume:
- suma care vi s-a acordat de instanță – pe care trebuie să o păstrați 100%;
- cheltuielile pe care le-a susținut pe timpul procesului dvs. inclusiv costul asigurării ATE, și un onorariu pentru timpul dedicat;
- un ”onorariu de succes”, exprimat într-un procent din onorariul pentru timpul dedicat și niciodată mai mult de 100%;
”Onorariul de succes” este un concept foarte interesant –guvernul a anunțat pe 29 martie că ar putea încerca să-l elimine (acesta este un subiect masiv de dezbatere și unul pe care îl vom acoperi din nou). În orice caz, va rămâne în vigoare o vreme – probabil cel puțin un an – așa că merită înțeles ce înseamnă. În esență prin onorariu de succes se înțelege că avocații vor câștiga unele procese iar pe altele le vor pierde. Onorariile de succes obținute în urma proceselor câștigate le permite să-și acopere pierderile avute în alte cazuri. Din punct de vedere tehnic, persoana care face cererea pentru plată este responsabilă pentru plata onorariului de succes, cu toate acestea onorariul este de obicei plătit de partea care pierde.
Tocmai din acest motiv, de obicei cealaltă parte va face o ofertă pentru soluționarea cazului înainte de a ajunge în instanță. În acest caz onorariul de succes va fi mai mic de 100%. Majoritatea onorariilor de succes sunt prestabilite de regulamentele instanțelor în funcția de cererea de plată care se efectuează.
Cu privire la costurile de bază pentru cazul dvs., dacă câștigați, acestea sunt de obicei plătite de cealaltă parte, cu toate acestea, dacă cealaltă parte consideră că sunt prea mari, instanța poate decide ca partea să nu plătească întreaga sumă. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să trebuiască să plătiți diferența din suma care vi s-a acordat.
În funcție de circumstanțe, și de înțelegerea pe care o aveți cu avocatul dvs., este posibil de asemenea să aveți sume de plătit dacă:
- Avocatul dvs. vă recomandă să renunțați la proces și dvs. refuzați
- Refuzați soluționarea cazului în afara instanței deși avocatul vă recomandă acest lucru • Cădeți de acord să soluționați cazul în afara instanței contrar recomandării avocatului • Refuzați să colaborați cu avocatul în vreun fel
- Instanța dispune ca cealaltă parte să plătească dar aceasta nu-și poate permite
Poate fi foarte descurajant să vedeți în Acordul de Plată Condiționată care vi se cere să-l semnați, numeroase exemple de situații precum cele de mai sus în care ați putea fi răspunzător de plata costurilor. În orice caz, dacă angajați un avocat pe baza unui Acord de Plată Condiționată, trebuie să fiți conștient că avocatul nu-și va începe munca până nu va primi Acordul de Plată Condiționată semnat de dvs. În realitate, atât timp cât țineți cont de sfaturile avocatului dvs., este foarte puțin probabil să trebuiască să plătiți vreo sumă – din punct de vedere tehnic este posibil, însă puțini avocați vor dori să aibă reputația că-și taxează în mod incorect clienții în cadrul unui Acord de Plată Condiționată.
Echipa Hamilton Brady