Menu
in

Paşaport electronic românesc

România, ca stat membru al Uniunii Europene, a introdus în circulaţie paşapoarte electronice care conţin datele biometrice ale titularului (amprente digitale si fotografia) în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre. Iată cum puteţi obţine acest paşaport în Marea Britanie.

 

Reglementările legale în vigoare nu permit depunerea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială sau prin posta. Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani. Cererea pentru un paşaport românesc se depune personal, la Secţia consulară a Ambasadei României la Londra.

Depunerea cererii se face numai pe bază de programare, de preferat prin e- mail la adresa consulara@roemb.co.uk; programarea poate fi făcuta şi direct la sediul Secţiei Consulare sau telefonic (tel.: 020 760 29 833). Secţia consulară a Ambasadei României la Londra preia cererile, datele şi documentele justificative ale solicitanţilor, pe care le transmite automat în România în sistem electronic securizat.

Prezenţa personală la Secţia consulară a solicitanţilor pentru depunerea cererii este absolut obligatorie întrucât este necesară preluarea datelor biometrice – fotografierea şi preluarea amprentelor digitale ale viitorilor titulari de paşapoarte, conform normelor legale în vigoare. După depunerea cererii paşapoartele vechi aflate în curs de valabilitate se returnează solicitanţilor şi pot fi folosite până la ridicarea paşaportului nou.

Eliberare

Paşapoartele electronice nu se eliberează în regim de urgenţă. Paşapoartele electronice se confecţionează în România şi apoi se trimit la Secţia consulară.

Eliberarea are loc la sediul Secţiei consulare, pe baza semnăturii titularului sau a unei persoane împuternicite de titular prin procură autentică, de preferat vineri între orele 9,00-16,00, fără programare, prezentând chitanţa, cartea de identitate si paşaportul anterior.

Excepţional, la cererea scrisă a solicitanţilor care locuiesc la distanţe foarte mari de Londra, paşapoartele pot fi remise şi prin poştă sau serviciu de curierat rapid şi securizat.

Este necesară prezentarea paşaportului vechi. Paşaportul vechi se anulează şi se remite titularului spre păstrare.

Documente necesare


Paşaport electronic simplu, pentru cei cu domiciliul în România

Pe pagina a doua a paşaportului se menţionează la rubrica domiciliu unul din judeţele din România/ Bucureşti.

– Formularul de cerere de servicii consulare;

– Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original;

– Paşaportul anterior, dacă este cazul.

Taxa consulară este de £89 şi se achită numai numerar la sediul Secţiei consulare.

Paşaport electronic simplu pentru minori de peste 14 ani

– formularul de cerere de servicii consulare;

– cartea de identitate;

– paşaportul anterior al minorului, dacă este cazul;

– certificatul de naştere românesc. În cazul celor eliberate de autorităţile britanice este obligatorie transcrierea lor prealabilă în România;

– certificatul de căsătorie românesc al părinţilor (dacă este cazul). Certifcatele emise în străintate au nevoie de transcriere în România;

– certificatul de deces, hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului rămasă definitivă şi irevocabilă (dacă este cazul);

– cărţile de identitate valabile ale părinţilor (si paşaport – dacă există);

– declaraţia ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă, sau, după caz, a reprezentantului legal, care să ateste acordul pentru eliberarea unui paşaport simplu pentru minor. Declaraţiile se dau personal la Secţia Consulară în momentul depunerii cererii. Prezenţa minorului şi a părinţilor este obligatorie.

Taxa consulară este de £89 şi se achită numai numerar la sediul Secţiei consulare.

 

Paşaport electronic simplu pentru minori sub 14 ani

 

Prezenţa minorului şi a părinţilor este obligatorie

Cererea se formulează de către ambii părinţi, de părintele supravieţuitor, de părintele căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă, sau, după caz, de reprezentantul legal.

– formularul de cerere de servicii consulare;

– paşaportul anterior al minorului, dacă este cazul;

– certificatul de naştere românesc;

– certificatul de căsătorie românesc al părinţilor (dacă este cazul);

– certificatul de deces, hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului rămasă definitivă şi irevocabilă (dacă este cazul),

– cărţile de identitate valabile ale părinţilor (şi paşaport – dacă există);

Taxa consulară este de £89 şi se achită numai numerar la sediul Secţiei consulare.

 

Pentru cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul în Marea Britanie

Pe pagina a doua a paşaportului se menţioneaza la rubrica domiciliu: Marea Britanie

– dovada domiciliului din Marea Britanie: paşaport britanic sau certificatul de înregistrare (blue card sau yellow card);

– certificatul de naştere românesc.

– certificatul de căsătorie românesc (pentru cei căsătoriţi şi pentru cei văduvi);

– sentinţa de divorţ rămasă definitivă şi irevocabilă (pentru cei divorţaţi);

– certificatul deces românesc al soţului/soţiei (pentru cei văduvi);

– buletinul sau cărtea de identitate românească;

– paşaportul anterior, dacă este cazul;

– în cazul declarării furtului paşaportului, este necesară prezentarea dovezii eliberate de autoritatile de poliţie britanice;

-pierderea pasaportului se declara de catre titular la sediul Sectiei consulare;

– în cazul distrugerii paşaportului, se va prezenta paşaportul distrus sau deteriorat, cu condiţia să existe elemente care să facă posibilă identificarea documentului.

Taxa consulară este de £89 şi se achită numai numerar la sediul Secţiei consulare.

 

Un singur domiciliu

În conformitate cu Legea nr.248/2005 art.34, cetăţeanul român care îşi stabileşte domiciliul în străinătate are obligaţia să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România (cartea de identitate sau buletin), emis de autorităţile române.

Domiciliul unei persoane fizice este acolo unde ea îşi are locuinţa statornică sau principală (Articolul 13 – Decretul 31/ 1954) Cetăţenii români au dreptul să-şi stabilească sau să-şi schimbe, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa.

Cetăţenii români nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. În cazul în care aceştia deţn mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre ele.

 

Paşaport electronic pentru cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul în Marea Britanie – minori

Pe pagina a doua a paşaportului se menţionează la rubrica domiciliu: Marea Britanie

 

– dovada domiciliului din Marea Britanie al părinţilor (şi a minorului dacă are un document separat de cel al părinţilor);

– formularul de cerere de servicii consulare;

– certificatul de naştere românesc;

– paşaportul anterior al minorului, dacă este cazul;

– certificatul de căsătorie românesc al părinţilor (dacă este cazul);

– sentinţa de divorţ (în cazul părintilor divorţaţi), din care să rezulte cărui părinte i-a fost încredinţat copilul,

– certificatul de deces al părintelui (în cazul în care un părinte este decedat);

– cărţile de identitate româneşti/paşapoartele CRDS ale părinţilor valabile;

– declaraţia de acord a părinţilor pentru eliberarea paşaportului; Prezenţa minorului şi a părinţilor este obligatorie

Paşapoartele temporare

În condiţiile legii, pot fi eliberate paşapoarte temporare, cu valabilitate de 1 an, atunci când solicitantul probează necesitatea şi capacitatea continuării imediate a călătoriei în străinătate (bilet de avion/alte documente) sau o situaţie de excepţie/urgenţă, documentată corespunzător, care să indice imposibilitatea procesării unui paşaport electronic simplu. Taxa consulară: £73.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version