Menu
in

Pensionarea şi dreptul la pensie

Pensia este principala, şi în unele cazuri, singura sursă de venit pentru o persoană ce se retrage din câmpul muncii. Marea majoritate a angajatorilor sunt obligaţi să ofere angajaţilor posibilitatea de a se înscrie într-o schemă de pensii a companiei.

Dacă nu există o schemă de pensii a companiei atunci angajatorul trebuie să ofere posibilitatea ca angajatul să se înscrie într-o schemă privată flexibilă (stakeholder pension) sau personală.

Pensia ocupaţională

Schema de pensii a companiei este organizată de către angajator cu scopul de a furniza pensii angajaţilor atunci când vine momentul să se retragă din activitate. Aceste scheme de pensii mai poartă denumirea de “pensii ocupaţionale” sau scheme de pensii la locul de muncă.

Schema de pensii ocupaţionale diferă de la o companie la alta dar există totuşi două categorii generale de pensii de acest gen:

– schema legată de salarii (salary related scheme) – cuatumul pensiei va depinde de salariu şi de numărul de ani în sistem

– schema denumită “a achiziţiei de bani” (money purchase scheme) – cuantumul pensiei va depinde de cât de mult s-a contribuit şi de cât de bine au fost investiţii acei bani.

În cazul pensiilor ocupaţionale contribuţia trebuie plătită în mod regulat iar cuantumul contribuţiei se calculează ca procentaj din salariu. Plăţile ce se fac cu titlu de contribuţie la fondul de pensii ocupaţionale vor trebui să apară menţionate pe fluturaşul de salariu astfel:

– reţinerile din salariul de bază (brut) ca şi contribuţie a salariatului,

– plăţile către fondul de pensii făcute de către angajator,

– cuantumul total al ontribuţiei, agajator plus angajat. Angajatul are opţiunea de a plăti mai mult la fondul de pensii al companiei, adică să facă plăţi adiţionale (additional voluntary contribution – AVCS).

Aveţi dreptul de a obţine scutirea de impozit pentru banii depuşi în fondul de pensii, adică plătiţi mai puţine taxe pentru aceşti bani. Dacă angajatul încetează a mai lucra pentru compania la a cărei schemă de pensii contribuie acesta rămâne totuşi membru al respectivei scheme de pensii (cunoscut sub denumirea de “deferred member” ).

Dacă faceţi parte dintr-o schemă legată de salarii, beneficiile vor fi reevaluate în mod regula pentru a se asigura că se ţine pasul cu impasul. Dacă faceţi parte dintr-o schemă de tipul “achiziţii de bani”, banii cu care aţi contribuit vor continua să fie investiţii iar în fiecare an veţi primi declaraţii cu privire la situaţia fondului şi previziunile cu privire la performanţă.

“Stakeholder pension scheme”

“Stakeholder pension scheme” este un tip flexibil de pensie personală şi funcţionează, în mare parte, precum o schemă de pensii de genul “achiziţie de bani”: contribui la propria pensie, îţi creezi propriul fond de pensii. Dacă angajatorul are 5 sau mai mulţi angajaţi este obligat să faciliteze acestora la o astfel de schemă de pensii care, însă trebuie să îndeplinească anumite criterii legale pentru a se asigura funcţionalitatea şi valoarea acesteia.

Fondul de pensii, în acest caz, este administrat de către un manager care va investi banii respectivi în numele angajatului. Valoarea fondului de pensii va depinde de: cuantumul contribuţiilor şi de cât de performante sunt investiţiile făcute.

Se recomandă ca aceste contribuţii să fie făcute în mod regulat, dar există posibilitatea suspendării plăţilor pentru o anumită perioadă fără nici un fel de penalizare. Dacă nu se fac contribuţii regulate atunci doar fondul de pensii va fi mai mic, cu excepţia cazului în care contribuţiile respective sunt plătite ulterior.

Când se ajunge la vârsta la care pensia poate fi plătită aveţi posibilitatea de a folosi fondul la care aţi contribuit pentru a cumpăra o anuitate, adică un venit regulat, plătit pe viaţă, ce poate fi cumpărat de la orice companie de asigurare de viaţă. Cele mai multe persoane aleg să aştepte până la 60 sau 65 de ani pentru a se retrage din schema de pensii dar există posibilitatea de retragere chiar şi atunci când încă munciţi.

Pentru fiecare liră cu care contribuiţi la schema de pensii, furnizorul de pensii poate pretinde returnarea de taxe la o rată de bază de 20%. Asta înseamnă că pentru fiecare 80 de lire plătite se vor adăuga la fondul de pensii 100 de lire.

Pensia privată personală

Persoanele care sunt “self employed” sau a căror angajator nu le-a pus la dispoziţie un sistem de pensii adecvat pot investi într-un fond de pensii privat, personal, oferit de orice bancă sau instituţie financiară. Contribuţiile la pensia privată personală trebuiesc făcute în mod regulat, de obicei în fiecare lună, sau se plătesc sume forfetare ce vor fi investite de către furnizorul pensiei.

În cazul în care angajatorul oferă ca şi alternativă la “stakeholder scheme” o schemă de pensie personală, acesta va trebui să respecte minimul contribuţiei impus de lege şi anume 3% din salariu. Angajatorul nu va mai plăti însă cheltuielile apărute în legătură cu administrarea fondului de pensii. Dacă pleci de la angajatorul respectiv sau îţi transferi banii într-o altă schemă de pensii nu vei pierde banii cu care a contribuit angajatorul.

Pensia de stat

În afară de pensiile private, în mod normal, o persoană are dreptul şi la o pensie de stat. Statul va plăti o pensie de bază la care se contribuie prin intermediul contribuţiilor la asigurările naţionale. Cuantumul pensiei va fi calculat în funcţie de plăţile făcute către asigurările naţionale de-a lungul anilor.

Pensia de stat este plătită atunci când:

– se ajunge la limita de vârstă pentru pensionare legală (60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi)

– s-a contribuit la asigurările naţionale un număr suficient de ani (anii în care s-a plătit suficient la asigurările naţionale)

Există două scheme de pensii de stat:

– pensia de stat de bază

– pensia de stat suplimentară sau secundară.

Pensia de stat de bază

Numărul de ani necesari pentru a beneficia de o pensie completă de stat depinde de vârstă şi de sex:

– pentru bărbaţii născuţi după 5 aprilie 1945 sunt necesari 30 de ani de contribuţie

– pentru femeile născute după 5 aprilie 1950 sunt necesari 30 de ani de contribuţie.

Pentru cei ce se încadrează în criteriile de mai sus legea prevede următorul cuantum al pensiilor pentru perioada 2010-2011:

– £95.25 pe săptămână pentru o singură persoană;

– £152,30 pe săptămână pentru o persoană căsătorită care se foloseşte de asigurările naţionale ale soţului/soţiei;

– £195.30 dacă ambii se califică; Dacă o persoană nu a contribuit suficient pentru a beneficia de o pensie completă de stat poate plăti voluntar diferenţa. Dacă nu îşi permite să plătească această diferenţă atunci cuantumul pensiei de stat va fi redus.

Pensia de stat secundară în completarea pensiei de stat de bază guvernul oferă posibilitatea de a beneficia de o pensie secundară acordată împreună cu pensia de bază. Schema de stat secundară este menită a-i ajuta atât pe cei ce sunt angajaţi cât şi pe cei ce nu pot lucra, fie din cauză că sunt în incapacitate de a munci, fie pentru că îngrijesc ale persoane. persoanele care se încadrează în aceste categorii au dreptul la pensie secundară fără a fi necesar să contribuie.

Vârsta de pensionare

Schema de pensii a companiei sau contractul de muncă trebuie să aibă menţiuni cu privire la vârsta la care vă puteţi pensiona. Dacă nu aveţi o pensie privată (ocupaţională sau personală) va trebui să aşteptaţi până la 60 sau 65 de ani pentru a vă pensiona. Chiar dacă o persoană are posibilitatea de a beneficia de o pensie privată înainte de a împlini vârsta de pensionare legală aceasta poate amâna momentul astfel încât să poate avea un venit săptămânal mai mare în viitor.

Pensionarea anticipată

Angajatorul poate invoca motive legate de bunăstarea afacerii pentru a vă convinge să vă retrageţi de la muncă înainte de vârsta de pensionare. Dacă angajatorul vrea să pleci, atunci eşti pe o poziţie de superioritate şi poţi impune propriile condiţii astfel încât să obţii cea mai bună înţelegere. Dacă eşti forţat să părăseşti locul de muncă şi să te pensionezi atunci poţi fi subiectul unei concedieri nelegale.

Pe de altă parte, o persoană nu are dreptul de a se pensiona anticipat decât dacă este specificat în contract şi doar după ce se discută cu angajatorul pe acestă temă. Se poate cere, eventual, o pensionare în trepte. Dacă sunteţi în concediu medical timp îndelungat şi sunteţi angajat în continuare, angajatorul vă poate oferi posibilitatea de a vă pensiona anticipat. în acest caz sunteţi concediat, dar veţi primi o sumă forfetară şi o pensie pentru a completa orice indemnizaţie pentru invaliditate primită de la stat. O dată recuperat însă, nu veţi avea un loc de muncă la care să vă întoarceţi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version