in

Poetul necuvintelor, sărbătorit la Londra

Institutul Cultural Român de la Londra le-a oferit românilor, dar și britanicilor iubitori de poezie, o seară încântătoare de film și poezie, în amintrea lui Nichita.La 80 de ani de la nașterea marelui poet român, sala de conferințe a ICR a fost plină, iar nichitismele românești, unele traduse în engleză, au umplut spațiul sălii de conferințe a ICR, dar și sufletul auditoriului. Peter Jay, traducătorul și editorul lui Nichita Stănescu în Marea Britanie, a făcut un cadou numeroșilor admiratori ai marelui poet.

E vorba de o poezie inedită, scrisă în ianuarie 1975 chiar la Londra, într-unul din momentele atât de des evocate de inspirație: Merg pe suprafața cuvintelor / ca Armstrong pe lună, / ca Ulisse în Itaca / Este nu îmi mai este, este / Moartea mă strigă / pe numele mic / pe numele din copilărie / Merg pe suprafața cuvintelor / până când / alunec în gura lor /  Mai sunt / numai atât / cât să mă știu / mâncat de un verb. / Ce verb, care, Doamne?

Poezia a fost citită, în limba engleză de Peter Jay și în limba română de actrița Anamaria Marinca, protagoniștii serii de 27 martie dedicate lui Nichita Stănescu ca parte a unui proiect de aniversare a marelui poet realizat aproape simultan de institutele culturale ale României. Personalitatea marelui poet a mai fost evocată și prin intermediul unui eseu documentar regizat de Marian Baciu și a expoziției de fotografie realizată de Ioan Cristescu și Mircia Dumitrescu, cu sprijinul Muzeului Literaturii Române.

Seara de la ICR Londra a făcut parte dintr-o serie de evenimente asemănătoare, organizate de Institutele Culturale Româneşti în mai multe capitale în perioada 27 martie – 10 aprilie 2013, pentru a aniversa, printr-o adevărată celebrare globală, 80 de ani de la naşterea marelui poet. Cititorii britanici au avut acces la poezia lui Nichita Stanescu prin intermediul volumului The Still Unborn about the Dead. Selected Poems, publicat de Anvil Press, Londra, în 1975, versiune engleză de Peter Jay şi Petru Popescu, cuprinzând o selecție a celor mai reprezentative texte ale marelui poet.

MM

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Stejărel Olaru, în vizită la Londra

Luna Amza Pellea