Menu
in

Publicațiile europene din Marea Britanie se unesc într-o campanie de informare despre alegerile parlamentare europene

Publicațiile europene din Marea Britanie se unesc într-o campanie de informare despre alegerile parlamentare europene

Un grup de publicații europene bazate în Marea Britanie se unesc pentru a informa cetățenii UE din această țară despre alegerile viitoare ale Parlamentului European, care vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024.

În întreaga Uniune Europeană, cetățenii UE vor alege 720 de membri ai Parlamentului European pentru un mandat de cinci ani. Cei aproximativ 5 milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie, acum în afara Uniunii Europene, rămân în principiu eligibili să voteze, dar acestea vor fi primele alegeri ale Parlamentului European după Brexit și vor exista schimbări în modul în care mulți dintre ei vor vota.

În 2019, când Regatul Unit era încă membru al UE, cetățenii UE din Marea Britanie puteau alege să voteze pentru un candidat din țara lor natală sau din Marea Britanie. Brexitul a eliminat posibilitatea de a vota pentru un candidat din Marea Britanie, așa că cetățenii UE vor trebui să aleagă candidați din țara lor natală.

Toate statele membre ale UE își stabilesc propriile reguli privind votul cetățenilor din străinătate. Unele țări le permit să voteze la consulate, prin poștă, prin delegat sau electronic, altele nu le permit să voteze deloc.

Detalii despre cum se poate vota la Alegerile Parlamentare Europene

Deoarece Marea Britanie nu va participa la vot, acoperirea mediatică despre alegerile europene va fi limitată, în special în ceea ce privește modalitățile de vot.

De aceea, un grup de publicații europene din Marea Britanie va colabora pentru a informa cetățenii UE despre alegeri.

Campania de informare va fi condusă de Europe Street News, un canal de știri specializat pe Uniunea Europeană și drepturile cetățenilor, împreună cu French Morning London, El Ibérico, Londra Italia, Londynek și Europe Street News și Ziarul Românesc. Aceste publicații au informat de mult timp comunitățile spaniole, franceze, italiene, poloneze și românești din Marea Britanie în limbile naționale.

Proiectul va consta în distribuirea unei serii de articole despre alegerile europene în engleză și în limbile europene respective, și distribuirea lor prin intermediul site-urilor web, buletinelor informative și rețelelor sociale.

Campania a primit sprijinul Parlamentului European

Susanne Oberhauser, Directorul Biroului de Legătură al Parlamentului European în Marea Britanie, a declarat: „Ne bucurăm să putem colabora cu Europe Street News și cu toate publicațiile implicate în proiect pentru informarea cetățenilor UE din Marea Britanie, cea mai mare diaspora a UE din lume, despre drepturile lor în ceea ce privește participarea la acest vot. În acest an, jumătate din populația lumii va fi chemată la urne. La aceste alegeri noi, europenii, ne vom exprima opinia despre cum UE va face față provocărilor externe și interne care ne vor forma viitorul”.

„Aceasta vor fi primele alegeri ale Parlamentului European fără Marea Britanie și este important ca cetățenii UE care trăiesc în această țară să fie conștienți de drepturile lor de vot. Ce se decide la nivelul UE contează pentru noi, fie că este vorba de legături familiale sau de probleme precum coordonarea pensiilor, sănătatea, educația, protecția consumatorilor în călătoriile în țările UE, dar și pe teme mai largi, cum ar fi economia și schimbările climatice. De asemenea, este important să avem un cuvânt de spus pentru viitorul relației UE-Marea Britanie, când vine vorba de domenii precum cooperarea științifică, schimburile de tineret sau revizuirea acordului de comerț și cooperare UE-Marea Britanie anul viitor”, a spus Claudia Delpero, fondatoarea și redactorul șef al Europe Street News.

Un sondaj realizat pentru Parlamentul European în 2023 arată că cetățenii UE din Marea Britanie sunt în medie mai interesați și mai pozitivi despre UE decât populația generală a UE, dar este mai puțin probabil să voteze la alegerile europene. Respondenții au menționat lipsa de informații și faptul că se află în străinătate ca principale bariere.

Articole similare:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Exit mobile version