Menu
in

Sfatul psihologului Silvia Gerea: Cum recunoști tulburările de personalitate (partea I)

PERSONALITATEA poate fi definită ca o serie de pattern-uri distincte şi caracteristice de gândire, emoţii şi comportament care alcătuiesc stilul personal al unui individ de a interacţiona cu mediul fizic şi social.

Tulburările de personalitate sunt stări în care un individ diferă semnificativ de o persoană obișnuită, în ceea ce privește modul în care gândeşte, percepe, se simte sau se referă la alte persoane. Se produc modificări în modul în care o persoană se simte și dezvolta sentimente şi păreri distorsionate despre alte persoane ,acestea ducând la un comportament ciudat, care poate fi dureros și poate deranja pe cei din jur.

Caracteristici comune  ale tulburărilor de personalitate includ: sentimente negative, cum ar fi primejdie, anxietate, inutilitate sau furie,evitarea altor persoane, senzația de gol, deconectarea emoțională, dificultatea gestionării sentimentelor negative, dificultăți în menținerea unor relații stabile și strânse în special cu parteneri, copii și îngrijitorii lor profesioniști şi uneori apariţia unor perioadele în care se pierde contactul cu realitatea.



Simptomele se agravează de obicei cu apariţia stresului. Persoanele cu tulburări de personalitate experimentează de multe ori şi alte probleme de sănătate mintală în special depresia si abuzul de substanțe.

Cât de mulți oameni sunt afectați?

Tulburările de personalitate sunt probleme comune de sănătate mintală.

În Anglia, se estimează că în jur de 1 din 20 persoane are o tulburare de personalitate. Cu toate acestea, mulți oameni au condiții mai ușoare, astfel încât au nevoie doar de ajutor în momente de stres (cum ar fi perioada de doliu). Alte persoane cu mai multe probleme grave ar putea avea nevoie de ajutor de specialitate pentru perioade mai lungi.

De ce apar tulburările de personalitate?

Tulburările de personalitate pot fi asociate cu factori genetici şi pot fi transmise astfel, dar majoritatea tulburărilor apar în urma experiențelor negative  din timpul copilăriei, cum ar fi abuz sau neglijare, frică sau suferință fizica și psihică, acestea din urmă fiind cele mai comune motive.

Principalul tratament al tulburărilor de personalitate este psihoterapia, dar din păcate cei care suferă de acest tip de tulburări nu sunt pe deplin conştienţi de impactul lor asupra celorlalţi, aceştia solicitând tratamentul numai in momentul în care consecinţele relaţionale, profesionale şi sociale   ale tulburărilor lor de personalitate impun nevoia unei schimbări.

Săptămâna viitoare voi continua seria despre tulburările de personalitate şi voi explica despre fiecare în parte. Până atunci nu uitaţi : Viaţa începe prin schimbare! Atitudinea pozitivă schimbă lumea, fii şi tu parte din schimbare.

Silvia Gerea

Psiholog,Consultant,Psihoterapeut

 

www.silviagerea.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version