in

Sfatul psihologului Silvia Gerea: Cum să îți antrenezi creierul (I)

În zilele noastre, orice aparat pe care îl cumperi vine cu un manual de utilizare. Cumperi un robot de bucătărie şi vine cu un manual de utilizare de peste 100 de pagini. Ce să faci, ce să nu faci si cum să foloseşti produsul într-un mod optim. La ce folosesc butoanele si alte detalii mai mult sau mai puțin importante.

Cel mai complex „aparat” de pe pământ, este vorba de creierul nostru, vine fără manual de utilizare… Fără acest manual  de utilizare, folosim metoda clasică de a învăța cum sa lucrăm cu el și anume prin  încercare şi eroare („trial & error”).

Încercam si dă eroare, încercam din nou şi iar dă eroare şi tot aşa încercam si greşim, până găsim metoda optima de funcționare şi învățare din propriile greşeli.

Principiul de bază al creierului nostru este antrenamentul. Exact ca si un muşchi, creierul trebuie antrenat. Un muşchi care nu este utilizat nu numai că nu se dezvoltă, ci poate să ajungă chiar să se atrofieze. De exemplu, după ce ai avut o mână în gips o lună este nevoie sa faci fizioterapie şi să înveţi să îți foloseşti iar mâna şi muchii. La fel este si cu creierul. Este celebra vorbă “Ori îl utilizezi ori îl pierzi (“Use it or Lose it “).

Din punctul meu de vedere acesta este unul dintre secretele succesului. Dacă nu îți dezvolți în permanență cea mai importanta resursă cu care ai fost înzestrat este dificil să ai rezultate în toate aspectele vieţii.

Aşadar iată câteva exerciţii simple şi eficiente pentru a-ţi antrena creierul.

Nu este nevoie de eforturi mari sau de mult timp. Le poți face chiar începând de astăzi.

Alcătuiți cât mai multe cuvinte. Când mergeți pe stradă, alegeți la întâmplare o mașină. Alcătuiți cât mai multe cuvinte folosind literele din numărul de înmatriculare al mașinii. Jocul are un grad mai mare de dificultate dacă în cuvânt se regăsesc toate literele din numărul de înmatriculare şi este cu adevărat interesant dacă literele sunt in ordine.

Memorează un cântec. Se dezvoltă memoria muzicală şi auzul interior care este diferit de memoria în sine şi percepția zgomotelor sau a vorbitului. În plus se schimbă chimia corpului, declanşându-se şi substanța care ne dă  sentimentul de mulţumire şi de fericire.



Schimbă ceasul de pe o mana pe cealaltă (de pe mâna uzuală pe mana cealaltă). Majoritatea oamenilor folosesc ceasul pe mana stângă. În momentul în care vrei sa vezi cât este ceasul, creierul tău nu face nici un efort pentru a „face” aceasta sarcină. Folosind ceasul pe aceeași mână faptul că ne uităm la ceas devine pur şi simplu un reflex. Astfel, schimbând periodic ceasul de pe o mână pe cealaltă, vei obliga creierul tău să gândească înainte să proceseze.

Mergi pe drumuri diferite in fiecare zi. Un alt exerciţiu simplu este să mergi pe trasee diferite în fiecare zi. Mergând zilnic pe același drum, creierul tău este deja pe „pilot automat”. Forţează-ţi creierul să muncească şi să gândească.

Nu folosi GPS-ul. Cere informaţii, uită-te pe o hartă, încearcă sa te descurci, fă asta măcar din când în când.

Învață ceva diferit în fiecare zi. Propune-ţi să înveți ceva nou în fiecare zi. O poţi face citind sau folosind Internetul pentru acest lucru. Caută un cuvânt nou, un concept nou, despre o țară sau chiar un subiect care te interesează. Învățând ceva nou zilnic îți antrenezi creierul şi îl şi alimentezi în acelaşi timp.

Creierul se aseamănă foarte mult cu o mașină. Dacă nu o alimentezi, nu merge. ATENŢIE! Ai grija și cu ce îţi hrăneşti creierul.

Silvia Gerea

Psiholog, Consultant, Psihoterapeut.

www.silviagerea.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românul care a ajuns șoferul VEDETELOR din Marea Britanie. A pornit de jos și a REUȘIT

Lira sterlină, tot mai slabă în apropierea Brexitului