Menu
in

Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Uniunea Europeană

Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Uniunea Europeană

Între 6 și 9 iunie, cetățenii UE se vor prezenta la urne pentru a-și alege Parlamentul European, singurul parlament ales direct de către cetățeni din mai multe țări. Peste 370 de milioane de persoane vor avea dreptul de a vota, inclusiv milioane de cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie. Cine poate participa și cum va influența votul viața oamenilor? Iată ce trebuie să știți.

Cine poate vota?


În principiu, toți cetățenii adulți ai UE din cele 27 de țări ale UE pot participa la alegerile pentru Parlamentul European. În practică, acest lucru depinde de locul în care locuiesc și de unde provin, deoarece regulile electorale sunt stabilite de fiecare stat membru al UE în legislația națională. Unul dintre principiile comune pe care legile naționale trebuie să le urmeze este reprezentarea proporțională.

Pentru a afla mai multe despre cum să votați în fiecare țară, faceți click aici.

Vârsta minimă pentru a vota variază între 16 ani în Belgia, Germania, Malta și Austria, 17 ani în Grecia și 18 ani în celelalte țări ale UE.

În Belgia, Bulgaria, Grecia și Luxemburg, votul este obligatoriu.
Cel mai mare număr de votanți se înregistrează în Germania (64,9 milioane), Franța (49,7 milioane) și Italia (47 de milioane). Cel mai mic număr este în Malta (0,4 milioane), Luxemburg (0,5 milioane) și Cipru (0,7 milioane). Aproximativ 21 de milioane de persoane vor vota pentru prima dată în acest an.

Pot vota cetățenii UE din străinătate?


Cetățenii UE care locuiesc în alt stat membru al UE au dreptul de a vota în locul de
rezidență. Dar trebuie să aleagă dacă să voteze pentru un candidat în țara gazdă sau în
țara de origine, deoarece este ilegal să votezi de două ori.

Cetățenii UE care locuiesc în afara UE, inclusiv Marea Britanie, în principiu își păstrează dreptul de a vota, dar regulile diferă.

Irlanda nu permite cetățenilor săi să voteze deloc în străinătate. Bulgaria și Italia permit cetățenilor să voteze în străinătate doar dacă locuiesc în alt stat membru al UE.

Cetățenii pot vota personal la ambasade sau consulate în 19 țări. În 14 țări pot vota prin poștă. Trei țări – Belgia, Franța și Țările de Jos – permit votul prin mandatar, iar Estonia permite votul electronic.

Italia, Cehia, Malta și Slovacia cer cetățenilor din Marea Britanie să se întoarcă în țara respectivă pentru a-și exprima votul.


Câți membri ai parlamentului vor fi aleși?


Un total de 720 de membri vor fi aleși în Parlamentul European pentru un mandat de 5 ani.
Numărul de membri va crește cu 15 datorită ajustărilor cauzate de retragerea Regatului Unit și de schimbările de populație.
Iată numărul de deputați europeni aleși în fiecare țară:
Germania 96
Franța 81 (+2)
Italia 76
Spania 61 (+2)
Polonia 53 (+1)
România 33

Țările de Jos 31 (+2)
Belgia 22 (+1)
Grecia, Cehia, Suedia, Portugalia, Ungaria 21
Austria 20 (+1)
Bulgaria 17
Danemarca, Finlanda, Slovacia 15 (+1 fiecare)
Irlanda 14 (+1)
Croația 12
Lituania 11
Slovenia și Letonia 9 (+1 fiecare)
Estonia 7
Cipru, Luxemburg, Malta 6

În 2019, 60% din membrii aleși nu au avut experiență anterior în Parlamentul European, în timp ce 40% au fost realeși. Cei mai mulți dintre deputații europeni aveau între 40 și 60 de ani, iar aproximativ 40% erau femei.

Ce face Parlamentul European?

Ca toate parlamentele, Parlamentul European adoptă legi. În acest caz, sunt legi care se aplică în toate statele membre ale UE și care sunt convenite cu guvernele naționale, reprezentate în Consiliul UE.
Exemple de legi adoptate de Parlamentul European includ reguli privind libera circulație a persoanelor în cadrul UE, privind rambursările pentru întârzieri și anulări de zboruri în timpul călătoriilor în țările UE, etichetarea alimentelor, poluarea, eficiența energetică a clădirilor, etc.

Principala diferență față de parlamentele naționale este că Parlamentul European nu poate iniția legi noi, o sarcină care aparține Comisiei Europene.

Parlamentul European aprobă, de asemenea, bugetul UE, inclusiv bugetul pentru programul Erasmus și pentru programele științifice, precum și acordurile comerciale cu țările non-UE.
În cadrul negocierilor privind Brexit-ul, Parlamentul European a supravegheat drepturile cetățenilor și în 2025 va fi implicat în revizuirea acordului comercial și de cooperare UE-Marea Britanie.
În afara legislației, alegerile pentru Parlamentul European vor determina configurația instituțiilor UE. În funcție de rezultatul votului, Consiliul European (format din liderii țărilor UE) va nominaliza noul președinte al Comisiei, care va trebui să primească încrederea Parlamentului.

Ce partide sunt reprezentate în Parlamentul European?

Partidele naționale se alătură grupurilor europene cu o ideologie similară. În prezent există șapte grupuri politice, cu Partidul Popular European (EPP), Socialiștii și Democrații (S&D) și liberalii din Renew Europe formând o majoritate de centru.

Potrivit sondajelor de opinie, aceste alegeri vor aduce o creștere a partidelor de dreapta, dar nu este încă clar dacă aceasta va schimba majoritatea actuală.

De când este ales Parlamentul European?

Parlamentul European a fost ales pentru prima dată în 1979, când UE era formată din nouă țări. Înainte de aceasta, membrii săi erau numiți de parlamentele naționale.

Vor participa cetățenii la aceste alegeri?

Istoric vorbind, mai puțini oameni participă la alegerile europene decât la cele naționale.
Participarea este mai scăzută în special printre cetățenii UE care locuiesc în străinătate, din cauza dificultăților practice și lipsei de informații.
După o perioadă de declin, prezența la vot a crescut din nou în 2019, când 50,6% din persoanele eligibile au participat – primul scrutin din 1994 în care mai mult de jumătate din populația adultă a UE a votat.
Conform unui sondaj recent, mai mulți oameni decât în 2019 au declarat că intenționează să voteze anul acesta.

Parlamentul European tocmai a lansat o campanie video îndemnând oamenii să voteze. Documentarul “Folosește-ți votul” prezintă persoane în vârstă din diferite țări UE care își povestesc experiențele legate de evenimente care au modelat democrația europeană și transmit responsabilitatea de a o menține următoarelor generații.

Cand vom afla rezultatele?

Rezultatele alegerilor vor fi cunoscute atunci cand voturile vor fi numarate in toate tarile UE. Primele proiectii ale noului Parlament vor fi anuntate la ora 11.00 pm CET duminica, 9 iunie, dupa incheierea votului in Italia, ultima tara UE care isi va inchide urnele.

Campania de informare condusă de Europe Street News, un canal de știri specializat pe Uniunea Europeană și drepturile cetățenilor, împreună cu French Morning London, El Ibérico, Londra Italia, Londynek și Europe Street News și Ziarul Românesc.

Photo by Antoine Schibler on Unsplash

Articole similare:
Alegeri Europarlamentare 2024. Informații generale pentru cetățenii români din Marea Britanie
Alegeri europarlamentare: se așteaptă o prezență mare la vot în UE, dar scăzută în rândul cetățenilor europeni din Regatul Unit
Primăria Londrei invită rezidenții români la alegeri. „Fără vot, nu există voce”
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Exit mobile version