in

Tradiții și legende. Vopsitul ouălor în Joia Mare

Obiceiul vopsirii ouălor a apărut încă din timpuri străvechi, fiind întâlnit la chinezi, cu 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouăle erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii.

 

Acest obicei al vopsirii ouălor s-a transmis apoi creștinilor și încă este practicat în țările din Europa și Asia. Dacă în unele țări din Europa, obiceiul s-a restrâns ori a dispărut, la noi a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolistica motivelor și perfecțiunea realizării.

Folclorul a păstrat și a transmis până la noi, cei de astăzi, mai multe legende creștine care explica de ce de Sărbătoarea Paștelui trebuie sa avem pe masa și ouă roșii alături de alte bucate tradiționale, cum sunt friptura de miel, cozonacul, pasca.

Una dintre legende spune că, pe când Iisus era chinuit pe cruce, mama Sa a plecat spre Pilat cu un coșuleț de ouă gândindu-se că în acest fel poate să-l înduplece să-i ierte pe fiul său.

Pentru că, la un moment dat, a obosit, Maica Domnului s-a așezat la umbra unui copac să se odihnească și când s-a ridicat, a văzut că ouăle din coș se înroșiseră. Pe dată și-a dat seama că fiul ei, Iisus Hristos, deja murise.

O altă legendă spune că, în ziua răstignirii și a morții lui Iisus Hristos, toate ouăle din lume s-au înroșit.

O altă poveste spune că însăși Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care fiul ei era răstignit. Erau ouăle pe care voia sa le dea soldaților ca să-i înduplece să aibă milă de fiul ei. Sângele Mântuitorului, simbol al vieții, care a curs peste ouăle din coș, le-a înroșit.

Când un soldat a năvălit în casa să-l anunțe pe Pilat că Iisus Hristos a înviat, acesta, neîncrezător, a luat un ou în mână și-a spus: “Când se va înroși acest ou în mâna mea, atunci va învia Hristos”. Oul din mana lui Pilat s-a înroșit, dovadă că Iisus a înviat.

În alte variante ale legendei, nu Pilat, ci alți oameni neîncrezători ar fi fost convinși că Iisus Hristos a înviat văzând cum ouăle se înroșesc singure.

Ouăle de pe masa de Paște, cu semnificație religioasă, cele care simbolizează jertfa Mântuitorului, sângele vărsat și bucuria Învierii, trebuie să fie, așadar, întotdeauna roșii.

Ouăle se ciocnesc, din prima zi de Paște până la Înălțare, și se rostește cu bucurie formula tradițională “Hristos a înviat!” la care cealaltă persoana răspunde “Adevărat a înviat!”

În unele zone din România încă se mai păstrează obiceiul ca dimineața, în prima zi de Paște, întreaga familie să se spele pe față cu apă neîncepută în care se pun un ou roșu și un bănuț. Se crede ca oul roșu are puteri miraculoase, de îndepărtare a răului, a bolilor și făcăturilor, fiind purtător de bine, sănătate, putere si noroc.

 

BUNA VESTIRE: Ce este absolut interzis să faci astăzi

 De ce este Paştele cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Acuzații grave: „Oamenii sunt deportați ilegal din Marea Britanie”

Uluitor! Medicii din Marea Britanie cer promovarea fumatului