in

Londra. Jumătate de milion de lire sterline, confiscate de la fiul fostului premier moldovean Vladimir Filat

Fiul fostului prim ministru al Republicii Moldova Vladimir Filat, studentul Vlad Luca Filat, a plătit 390.000 de lire sterline în numerar pentru a închiria un apartament în cartierul Knightsbridge din centrul Londrei.

În 2016, Luca a devenit student în Marea Britanie, unde a închiriat un apartament scump, dar și-a și cumpărat un Bentley Bentayga, în valoare de 200.000 de lire.

Fostul prim ministru, acum în închisoare, condamnat la nouă ani cu executare, a fost implicat în celebrul scandal financiar al dispariției sumei de un miliard de dolari din trei bănci moldovenești. Suma reprezintă a opta parte a PIB-ului Republicii Moldova pe un an. Condamnat în 2016, Filat și-a trimis fiul la Londra.

Numai că poliția britanică a cerut justificarea legală a provenienței banilor pe care studentul i-a cheltuit cu ocazia mutării la Londra. Acțiunea începută in 2018 s-a soldat, la începutul acestui an, cu înghețarea conturilor bancare deținute de tânărul Filat, în vârstă de numai 22 de ani.În baza prevederilor legale cu privire la actele de criminalitate financiară, National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie a obținut de la un judecător confiscarea a 466.321 lire sterline, bani aflați în conturile tânărului student.

Cum acesta nu a putut justifica suma, nici prin afaceri derulate sau prin vreo slujbă deținută, Filat junior a pierdut. Suma integrală este provenită din transferuri bancare în principal din Turcia și Insulele Cayman, justiția britanică confiscând-o integral. Judecătorul care a dar această dispoziție și-a motivat decizia prin faptul că este convins că banii lui Vald Luca Filat sunt o parte din suma de un miliard USD furată sub protecția politică a tatălui său.

Trăiești în străinătate și vrei pensie de la statul român? Trebuie să demonstrezi că ești… VIU!

Theresa May, gata să demisioneze din fruntea Guvernului britanic