in

Razii în Gwent, Țara Galilor. Cum ajung românii sclavi în spălătorii auto din Marea Britanie

„Traficanții plătesc costurile de călătorie ale victimei pe care le pun imediat la datorii, înainte de a le lua pașapoartele și să-i forțeze să plătească chirii excesive unde trăiesc în cele mai dure condiții”, a explicat detectivul Becky Lewis, de la Poliția Gwent, Țara Galilor.

Astfel, scrie South Wales Argus oamenii ajung să câștige trei lire sterline pe zi la spălătorii auto și în alte domenii, în timp ce luptă pentru a-și achita datoriile către stăpâni.

La o adresă din Alexander Road, Pill, polițiștii au găsit trei persoane cazate într-o singură cameră, în condiții mizerabile, a spus detectivul Lewis.

Doi bărbați și o femeie au fost arestați într-un raid la o spălătorie de mașini din Gilfach, Gwerthonor Place, Bargoed, într-o acțiune la care au participat 230 de polițiști.

 

Sergentul detectiv Amanda Venn, șeful Poliției Gwent, a explicat că românilor care ajung în astfel de situații li se promit locuri de muncă plătite cu 35 de lire sterline pe zi. „Când ajung aici nu se materializează cele promise. Sunt forțați să lucreze fără nicio pauză și sunt duși să locuiască în imobile insalubre. Patru din cei cinci pe care i-am găsit dormeau în același pat și plăteau 75 de lire sterline pe săptămână pentru o cameră”, a declarat polițista.

Cei cinci au reușit să supraviețuiască din monedele pe care le găseau printre scaune în timpul curățării autoturismelor. Așa își puteau lua o bucată de pâine.

În total, șase case și trei spălătorii auto au fost percheziționate de echipa anti-sclavie susținuți de ofițeri ai Ministerului de Interne, Ministerului Muncii și Pensiilor, GLAA și Ministerul Sănătății.

Raidurile au dus la arestarea unui irakian, a unui iranian, a unei femei de origine română și a unui român suspectați de sclavie modernă și trafic uman.

Trei români au primit sprijin din partea autorităților.

Salisbury. 26 de români, posibile victime ale sclaviei moderne

Brexit. Marea Britanie nu va cere prelungirea perioadei de tranziție

Regatul Unit ar putea rămâne în uniunea vamală până în 2021