in

Român acuzat de trafic cu imigranți, lăsat de judecătorii din București să transporte persoane în Marea Britanie
Unui român acuzat de trafic ilegal de imigranți i s-a permis să lucreze pentru o firmă de turism care transportă persoane cu autocarul în Regatul Unit.

Potrivit Daily Mail, Nicolae Matei face parte dintr-o operațiune de trafic prin care a aducea imigranți din Siria, Irak și Iran în Europa, pentru câte 9.000 de lire sterline de persoană.Cu toate acestea, se arată în publicația menționată, o instanță din România i-a permis lui Matei să aducă pasageri din București la Birmingham de două ori pe lună, ca parte a condițiilor de condamnare.

Matei neagă acuzațiile, mai scrie Daily Mail, și așteaptă un verdict în cazul său.

El a reținut, alături de prietenul său, Mihai Dumitru, ca parte a unei operațiuni împotriva unei rețele de trafic desfășurate de infractori turci.

Dumitru a primit o sentință cu suspendare în România, după ce și-a recunoscut rolul în bandă. Însă a venit la Londra unde s-a angajat în construcții.

Cu excepția cazului în care un infractor este foarte vizibil și a comis fapte foarte grave, este puțin probabil ca sistemul să arate condamnările sau de arestările anterioare, mai arată tabloidul britanic.

Un reporter Daily Mail l-a urmărit pe Matei în România, la Râmnicu Vâlcea și a „descoperit că pe lângă slujba de la agenția de turism Exotic World Travel, românul are și propria firmă, Stefania Travel, care transportă persoane și pachete în Anglia, Germania, Grecia și Franța”.

El i-a spus jurnalistului sub acoperire că nimeni nu verifică pachetele pe care le ia în autocar. „Au găsit pastile și țigări în pachete, în autobuzul meu, dar nu este responsabilitatea mea”, a spus acesta.

„În timpul unei călătorii în Grecia, au găsit imigranți pakistanezi în autobuzul meu la graniță. Nu știam că s-au urcat în autocar”, a mai afirmat șoferul.

Potrivit documentelor de urmărire penală din România, Matei și Dumitru s-ar fi alăturat unei bande de călăuze pentru imigranți, condusă de cetățenii turci Ismail Oz și Mehmet Ergin, în martie 2014.

Potrivit Daily Mail, Matei a fost supravegheat de SRI și ar fi fost prins în timp ce încerca să introducă un imigrant kurd în Austria. Procurorii au spus că în 2014 imigranții au fost adăpostiți în casa lui Dumitru, după care au fost preluați de Matei și transportați cu autocarul lui spre frontiera României.

În instanță, în 2015, Dumitru a primit doi ani și jumătate cu suspendare. Matei neagă traficul de imigranți și faptul că ar fi membru al unei bande criminale organizate. El a declarat pentru Daily Mail că a fost păcălit de Dumitru, care este și nașul copiilor lui, și că nu avea nicio idee că transportă un imigrant ilegal.

Nu este datoria mea să verific dacă este sau nu un imigrant ilegal”, a declarat acesta.

O jurnalistă de la BBC, pe urmele traficului de ființe umane din România. „Suntem exploatați, muncim pe nimic”

Un șofer român făcea trafic ilegal de persoane în Marea Britanie. Vezi unde ascunsese 23 de refugiați

A violat o fată de 14 ani. Cioban român condamnat la ani grei de închisoare în Scoția

Român ucis cu bâtele de baseball la ieșirea dintr-un club românesc din Ilford