in

VIDEO – Cornwall. Românii lucrători în agricultură protestează împotriva raidurilor anti-sclavie: „NU SUNTEM SCLAVI!”



Lucrătorii români și lituanieni de la mai multe ferme din Cornwall, rămași fără muncă în urma unui raid masiv al poliției zonale, protestează împotriva măsurilor anti-sclavie. Ei s-au adunat joi, 8 februarie, în fața secției de poliție din Camborne, unde au cerut eliberarea șefului lor, arestat în urma acțiunilor din urmă cu câteva zile.

Cel puțin 100 de muncitori din România și Lituania au venit cu microbuze și autoturisme în gara din Camborne, scrie Cornwall Live.

Oamenii, dintre care doar câțiva vorbeau limba engleză, au spus că vor să știe de ce a fost arestat șeful lor și erau pregătiți să își petreacă noaptea în fața postului de poliție până acesta era eliberat.

Joi, în jurul orei 6.00 dimineața, polițiștii au descins la ferma Bosahan, lângă Manaccan, Helford, în sud vestul Angliei, regiunea Cornwall.

Polițiștii au arestat doi bărbați din localitate, în vârstă de 61 și 41 de ani, suspecți de sclavie modernă, precum și o altă persoană de 49 de ani.

În fermă se aflau aproximativ 200 de muncitori, angajați la culesul florilor. 14 dintre aceștia au cerut asistență și au fost duși într-un centru de primire.

Alina-Florentina Marin, din România, a declarat joi, în fața secției de poliție: „Șeful nostru a fost arestat, iar noi credem că nu a făcut nimic rău, avem condiții foarte bune, lucrăm aici de patru ani, dacă ar fi fost rău nu am fi lucrat aici”.

Ea a mai spus că oamenii lucrau în fiecare zi între 7 și 9 ore, în funcție de starea vremii. „Noi rămânem în fermă, fără șeful nostru nu avem de lucru, nu ni s-a spus nimic, știm că este arestat”, a continuat românca.

Unul dintre cei arestați a părăsit postul de poliție la ora 22.00 și nu a vorbit cu presa, iar grupul muncitorilor s-a împrăștiat rapid.

Detectivul inspector Gail Windsor a spus despre acțiunea de joi că „oamenii găsiți la fermă vor fi intervievați și evaluați în funcție de nevoile lor și se va stabili dacă au avut loc infracțiuni”.

„În ultimele două săptămâni am avut informații care ne-au făcut să ne îngrijorăm cu privire la oamenii care lucrau pe acest câmp și la condițiile în care locuiau și lucrau”, a mai spus Windsor.

Un reprezentant al fermei Bosaran și Halvose a refuzat să comenteze cu privire la acțiunea poliției.

Sclavia modernă reprezintă o infracțiune ce constă în munca sau serviciul impuse unei persoane sub amenințarea unei pedepse și pentru care persoana nu s-a oferit în mod voluntar.

Asta înseamnă că victimele sunt forțate să lucreze împotriva voinței lor, de multe ori lucrează foarte mult fără a primi plată sau pentru bani puțini, în condiții grele, sub amenințări verbale sau fizice de violență cu privire la ei sa la familiile lor.

Sclavia poate include femei forțate să se prostitueze, dar și persoane forțate să lucreze în agricultură, în gospodării sau în fabrici. Lucrătorii sunt adesea izolați din cauza necunoașterii limbii și a legilor cu privire la ocuparea forței de muncă.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Naționale a Fermierilor a declarat că problema este luată foarte în serios în industria agricolă.

„NFU sprijină pe deplin măsurile ce vizează reducerea numărului de incidente de sclavie și exploatare în Marea Britanie. Agricultura este una dintre singurele industrii, cu un organism guvernamental propriu, înființat în mod expres pentru a reglementa utilizarea forței de muncă – Gangmasters și Autoritatea pentru Abuzul în Muncă (GLAA).

„Este o cerință legală ca fermierii să utilizeze furnizorii de forță de muncă autorizați de GLAA și, ca atare, să respecte toate standardele relevante”, a mai spus acesta.

Consiliul din Cornwall oferă acum sprijin celor 14 persoane care au ales să solicite ajutorul printr-un proces numit Mecanismul național de referire, care se aplică în astfel de circumstanțe, ceea ce înseamnă că potențialele victime sunt sprijinite.

Consiliul, care colaborează cu parteneri, inclusiv cu poliția, Cornwall Housing, Crucea Roșie Britanică, Armata Salvării și serviciile de sănătate, oferă asistență în timp ce acest proces este în curs de desfășurare.

Cei doisprezece bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au solicitat un sprijin suplimentar și au fost luate într-o locație sigură. Ei sunt lituanieni și români.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Cornwall a spus: „Oamenii sunt liberi să plece în orice moment, dar vor fi încurajați să accepte ofertele de ajutor disponibile. Toate agențiile lucrează împreună pentru a ajuta presupusele victime în următoarele 72 de ore, după care se va face o evaluare pentru a se decide pașii următori”.

Poliția își continuă investigațiile și va decide în timp util dacă cei reținuți joi vor fi acuzați de infracțiuni.

Devon. Români ținuți încuiați într-o locuință. Suspiciuni de sclavie

Cazuri de sclavie modernă în Irlanda de Nord. Polițiștii: „Suntem șocați de amploarea fenomenului”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bugetarii câștigă mai bine decât angajații din privat, care produc în majoritate covârşitoare banii României

Companie irlandeză acuzată de exploatarea muncitorilor români