in

Au emigrat în Anglia pentru fiica lor, diagnosticată cu autism. „M-am simțit ca un părinte și atât. În România nu am avut acest sentiment niciodată”

Milena Prună a părăsit România în 2016 și s-a stabilit în Londra pentru binele celor doi copii ai săi, Mara și Mihai. Mara, care are acum 18 ani, a fost diagnosticată la 2 ani și jumătate cu autism, iar toată energia și acțiunile familiei s-au îndreptat spre recuperarea ei.

În România, statul nu a putut să ofere familiei altceva decât un diagnostic, însă în Anglia profesorii și consilierii au venit cu strategii și soluții personalizate, astfel încât Mara a trecut fără probleme prin școală, iar acum este în anul I de facultate la Guildhall School of Music & Drama.

Mara s-a dovedit a fi un copil foarte talentat la muzică și urmat cursurile Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj, iar în 2016 a ajuns în finala ”Românii au Talent”.

Când a primit o bursă de studiu la o școală de muzică de lângă Londra, toată familia s-a mutat în Marea Britanie.

Într-un interviu acordat sit-ului totuldespremame.ro, Milena Prună vorbește despre mutarea în Anglia și despre cum au reușit să se adapteze copiii unui stil de viață atât de diferit față de cel de acasă.

Milena spune că ceea ce Mara avea nevoie „nu prea era de găsit în țară atunci, nu e nici acum”.

„Atunci când i s-a oferit șansa de a studia la The Purcell School for Young Musicians, am știut că asta avem de făcut: să ne mutăm cu toții, pentru a fi mai aproape de ea, să-i putem oferi suportul nostru oricând ar fi avut nevoie. O reacție naturală, instinctivă, pe care o văd în viețile atâtor părinți pe care îi cunosc”, spune femeia.



Ea a mai precizat că adaptarea a fost destul de dificilă pentru Mara, într-o școală de elită, într-un mediu extrem de competitiv, în care toți erau foarte bine pregătiți și fiecare dorea să fie cel mai bun.

În Marea Britanie, Mara a reușit în câteva luni ceea ce nu reușise în ani de zile în România. Astfel, a învățat să treacă singură strada, și-a învins frica și merge singură la școală. „Participă la cursuri, gătește, își face cumpărăturile, întocmai ca ceilalți studenți. Dacă uneori se mai întâmplă să organizăm la telefon ziua următoare sau să analizăm situațiile sociale din ziua precedentă, e pentru că mă sună să-mi ceară o părere, ca unei prietene, dar deciziile îi aparțin 100%. E mult mai independentă decât visam/ speram acum doi ani. Am mai multă încredere în ea decât am în mine în ceea ce privește viitorul, iar asta ne ține pe toți pe linia de plutire”, a mai declarat Milena Prună.

Ea a mai spus că suportul direct primit în Marea Britanie face diferența față de sistemul din România.

A fost extrem de liniștitor să stau de vorbă cu profesori și consilieri care știau exact ce au de făcut, care mi-au prezentat strategii și soluții pertinente și în conformitate cu dificultățile ei. M-am simțit ca un părinte și atât. În România nu am avut acest sentiment niciodată. Mereu a fost nevoie să facem ceva în plus, ceva ce statul nu știa sau nu avea cum să ofere copilului meu”, a mai spus Milena.

Mi se pare nedrept ca șansa unui copil să depindă în așa de mare măsură de statutul social și financiar al părinților lui, de satul sau orașul unde locuiește, când vorbim totuși de niște drepturi de bază ale copilului… Încă sper într-un viitor al României în care să nu mai fie așa o catastrofă că te-ai născut cu un handicap. Singura problema cu care să te confrunți să fie handicapul însuși, nu și accesul la servicii de sănătate, la educație, în comunitate… E suficient, credeți-mă”, a continuat ea.

Milena spune că le este dor de familia lor din Maramureș, de prietenii din Cluj și din țară, de umorul specific românilor.

Copil cu autism, pentru care România nu a făcut nimic, învață să devină muzician în Londra

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un nou weekend însângerat la Londra. Trei morți și mai mulți răniți, în sudul și estul capitalei

Un dentist din Anglia se visează președintele României: „M-am hotărât sa explorez o candidatură la alegerile prezidențiale”