in

Fiica unui fost fotbalist român, declarată „Regina Șahului” în Irlanda

Diana Mîrza, fiica gălăţeanului Gabriel Mîrza, fost fotbalist la Oţelul Galaţi în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1998, a fost declarată “regina şahului” de presa din Irlanda și a fost felicitată de preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins.

Diana s-a născut în Irlanda, la Limerick, are dublă cetăţenie, irlandeză şi română şi este campioană mondială la șah şcolar sub 17 ani.

„Sincerele mele felicitări pentru Diana Mîrza din Limerick pentru câştigarea Campionatului Mondial Şcolar de Șah U17 Fete”, este mesajul postat pe care preşedintele Irlandei, Michael D. Higgins, l-a postat pe Twitter.

Diana s-a născut în anul 2000 şi a descoperit şahul datorită tatălui ei, care preda acest joc la cursurile aftershool. Diana avea doar patru-cinci ani când a învăţat să mute piesele pe tabla de şah „şi aşa a început să îi bată pe toţi pe-aici”, a spus tatăl ei.„Când avea nouă ani, Diana a fost legitimată la clubul din Galaţi (administrat de Mihai Tufa şi Ion Teodorescu) şi tot atunci am încercat să fac o echipă de fete să participăm, în perioada verii, la Campionatul Naţional pe echipe de juniori ce se desfăşura la Iaşi; însă nu am găsit pe-atunci fete să încropim o echipă a Clubului „Diana” Galaţi fapt pentru care am transferat-o (cu dublă legitimare) la Politehnica Iaşi. Apoi Diana a jucat în primul ei Turneu Internaţional (figurând sub steagul Irlandei, deşi Dianei îi făcusem certificat de naştere românesc, deoarece pe perioada verilor noi veneam în România)”, a povestit Gabriel Mîrza pentru publicația Viața Liberă din Galați.

Diana a participat, până anul trecut, la toate Campionatele Mondiale de juniori: în 2011 în Brazilia, în 2012 – Maribor, Slovenia, în 2013 – Al-Ain, Emiratele Arabe Unite, 2014 – Africa de Sud.

Tânăra vorbeşte cu drag despre România, ţara din care vine tatăl ei: „M-am simţit super-bine în Romania! Vin aproape în fiecare an acolo, şi am mulţi prieteni din șah ul romanesc. Cea mai bună prietenă a mea joacă pentru România şi ne vedem la campionate mondiale şi europene. Ne-am cunoscut la campionatul mondial în Brazilia în 2011. Îmi place mult în România, mai ales vremea, am familie acolo şi nu aş putea să nu mă întorc din când în când. Cand am fost la Iasi, la Campionatul Mondial Şcolar mi-a purtat noroc bunica mea, Elena Mârza, care a venit de la Galaţi la Iaşi, pentru trei zile – ultimele trei runde din turneu – special ca să fie cu noi. Şi m-am bucurat!”, spune şahista.

Ziarul Românesc, din nou alături de comunitatea din Marea Britanie. Sute de copii români s-au bucurat de cadouri de la Moș Crăciun

Povestea primei academii românești de fotbal din Londra. 39 de copii români visează la Premier League. GALERIE FOTO

A venit Moș Crăciun. 350 de copii români au primit cadouri la Crystals of London

Lord Mayor of London a mers în România pentru a încuraja legăturile financiare între Londra și București.

Român lăsat orb și în comă după ce a fost atacat cu acid sulfuric în Leicester