in

Fotbalul românesc are nevoie de tinerii jucători din diaspora. FRF face preselecții în Europa

Federația Română de Fotbal vrea să aducă la echipele naționale de juniori și de tineret jucători români din străinătate. Astfel, Departamentul de Scouting al FRF a demarat un program care constă în preselecții internaționale ce au loc, periodic, în diferite locuri din țări în care locuiesc mulți români. Ultimul astfel de „trial” a avut loc în Franța, la Trambaly en France, unde au participat și mai mulți tineri jucători români de la echipe din Marea Britanie. Printre ei, Bogdan Cuibari și Robert Dogaru, însoțiți de antrenorul Eagles Football Academy, Gabi Dumitru.

 

 

Aurel Țicleanu, fost internațional român și manager al Departamentului de Scouting al FRF, ne-a spus că la început nu a perceput dimensiunea acestei idei, dar ușor, ușor și-a dat seama că a fost o idee foarte bună. „În primul rând, e vorba de o punte umană, o legătură sufletească în care românii din străinătate simt că li se întinde o mână de către cei de acasă, nu se simt uitați”, a declarat Țicleanu pentru Ziarul Românesc. „În al doilea rând, copiii pe care i-am găsit până acum: am adus doi la lotul de 15 ani, unul la lotul de 17 ani, doi la lotul de 19 ani, care au obținut calificarea la turneul de elită”, a continuat el.

 

„Până acum au fost făcute preselecții în Germania, Italia și acum a venit rândul Franței. Din toate punctele de vedere, acțiunea a fost o reușită”, crede oficialul FRF.

 

„Din păcate, pe fondul recentelor atentate de la Paris, mulți dintre românii din Franța nu s-au prezentat, însă am avut surpriza să vină oameni din Statele Unite, din Anglia, din Spania, din Germania. De aceea, ne gândim și, după ce vom analiza datele, vom reveni în Franța, în primăvara anului viitor.

Vom mai organiza astfel de evenimente în Grecia, sudul Germaniei, Austria și Elveția.” Aurel Țicleanu a mai spus că va lua în considerare organizarea unui astfel de turneu și în Anglia. Cu privire la Academia de Fotbal înființată la Londra de fostul jucător de la FC Argeș, Gabi Dumitru, managerul Departamentului Scouting al FRF a spus că este o inițiativă lăudabilă: „Uitați cum se leagă lucrurile. Din păcate sau din fericire, nu sunt eu în măsură să apreciez, sunt foarte mulți oameni, mulți români în străinătate și faptul că ne gândim la copiii lor, ne gândim la ei, sub o formă sau alta, noi, federația, prin ceea ce facem, dumneavoastră acolo, prin a-i ajuta în dezvoltarea lor profesională acolo, jos cu pălăria. O inițiativă lăudabilă!”



 

 

Bogdan Cuibari are 17 ani și a început să joace fotbal de la zece ani. De atunci, spune el, se antrenează zi de zi și încearcă să ajungă cât mai bun, ca să poată juca la o echipă mare. A jucat până acum la Jiul Petroșani, apoi la LPS Banatul, iar acum este la un colegiu al echipei londoneze West Ham.

 

Despre organizarea preselecției din Franța, el spune că este foarte importantă: „Astfel, toți românii din străinătate au șansa să dea o probă și totodată li se ofere șansa să se afirme, să joace pentru echipa națională. Nu cred că există fotbalist român care să nu-și dorească să facă parte din Echipa Națională.” Visul lui Bogdan este să ajungă la Real Madrid, însă spune că nu ar accepta vreo ofertă de la o echipă din România.

 

 

„Am România în inima mea”

 

Robert Dogaru se antrenează de mic pentru a fi portar. Are 16 ani și vrea să calce pe urmele tatălui său, tot portar: „Eu joc fotbal de la șase ani. Tatăl meu mi-a insuflat pasiunea pentru fotbal și îmi doresc să ajung ce-a fost și el o dată”.

 

A început să joace fotbal de la șase ani, la CSM Focșani, clubul din orașul său natal, iar de la vârsta de 12 ani a jucat în trei echipe semi-profesioniste. De la 16 ani a început să joace pentru echipa fundației Tottenham, din Londra. Despre antrenamentele de acolo spune că sunt destul de bune, intense: „Se străduiesc să ne învețe să devenim fotbaliști adevărați. Suntem învățați toate lucrurile, de la pasatul mingii și statul în teren până la lovituri așa cum vedeți la televizor.” Robert ar vrea să ajungă să joace pentru Arsenal, echipă pe care o îndrăgește din copilărie.

 

L-am întrebat de ce vrea să se orienteze către Naționala României și nu spre echipa țării unde locuiește?Atât eu, cât și ceilalți colegi ai mei suntem patrioți, și nu cred că este o mândrie mai mare ca să îți reprezinți propria țară, decât să joci în străinătate când de fapt tu nu ești un cetățean din acea țară.  Eu m-am născut acolo și părinții mei tot acolo și nu aș avea niciun motiv să-mi schimb naționalitatea. Am fost întrebat dacă aș vrea să devin cetățean englez și le-am răspuns că nu”, a spus Robert.

 

Despre antrenamentele copiilor români la Eagles Football Academy, cu Gabi Dumitru, el spune că sunt serioase, intense, iar anrtenorii îi învață tot ceea ce trebuie să știe încă de mici. „I-aș sfătui să se dedice sută la sută a ceea ce fac, pentru că nu există satisfacție mai mare decât să fii fotbalist profesionist și să câștigi bani buni. Cu alte cuvinte îi sfătuiesc pe cei mici să se țină de treabă pentru că la final vor obține o binemeritată răsplată,” a mai spus el.

 

Bogdan Racoviță joacă la Gijon, în Franța. Acolo s-a născut, însă a învățat limba română și își dorește să joace la Națională. „Îmi place foarte tare România și de mic tatăl meu ma învățat să fiu mândru de România. Am România în inima mea”, ne-a spus Bogdan cu emoție.

 

El a spus că îi place ideea acestor preselecții pentru echipa României, și consideră că experiența a fost foarte interesantă. Bogdan a mai spus că a găsit diferențe între jocul său și al copiilor din Marea Britanie. „Sunt copii destul de buni și a fost o plăcere să joc cu ei”, a spus el. Bogdan a spus că a fost impresionat și de modul în care a fost tratat de oficialii FRF, care au fost alături de jucători și i-au încurajat

 

 

L-am întrebat pe Bogdan Racoviță ce echipă ar alege în naționalele Franței și României? „Niciodată nu m-am gândit la asta, recunosc că mi-ar fi foarte greu să mă decid. Nu știu, sincer nu știu, dar oricum am timp să mă gândesc.” Însă, dacă ar fi să joace în România ar face-o la Steaua București, echipă pe care o iubește de mic.

 

Tatăl lui Bogdan, Nicolae Racoviță, a plecat din România în 1993. Este din Oradea, iar acum locuiește în Gijon, Franța. Spune că și-a dus fiul pe când acesta avea cinci ani la un club de amatori din Gijon, după ce văzuse că îi place să se joace cu mingea. Apoi… „l-am urmat, pentru că am văzut că este pasiunea lui. Pentru noi, cel mai important lucru este faptul că el își urmează pasiunea cu plăcere și este fericit. Nu am vrut neapărat să facă fotbal de performanță, și eu am fost sportiv, am făcut volei. Dar fotbalul este pasiunea lui și a fost alegerea lui”, a spus Nicolae Racoviță.

Despre preselecțiile naționalei, el spune că ar fi trebuit să se facă în urmă cu mai mult timp: „În primul rând, permit copiilor români din diaspora să reintre în legătură cu țara și, totodată, este o șansă pe care o au acești copii care nu mai locuiesc în România, să poată participa la preselecții pentru Echipa Națională”.

 

El crede că FRF are de câștigat din aceste preselecții pentru că în diaspora sunt foarte mulți copii foarte talentați, care joacă în centre de formare sau în diferite cluburi și astfel există o arie mai mare de unde pot alege jucători.

Fotbalist de Liga 1 muncește într-un depozit din Oxford: „De şase luni nu fusesem plătit la Ceahlăul. Cum să trăiesc la 23 de ani!?”

VIDEO – Oaspete de seamă la Eagles Football Academy. Un fost internațional român, în mijlocul micilor fotbaliști din Burnt Oak

VIDEO – Eagles Football Academy a început preselecțiile! Și copilul tău poate ajunge un mare fotbalist

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi infractori condamnați la ani grei în Marea Britanie vor fi expulzați în România

Halucinant! Deputat pesedist, înjură ca la ușa cortului un român din Marea Britanie: „Băgați-aș …”