in

Pilot de raliu în România, patron de service auto la Londra

În 2005 făcea parte din echipa de raliu a multiplului campion român Dan Gartofan. Astăzi este patronul unui atelier auto în Londra. Ovidiu George Stoica (30 de ani) se gândește cu nostalgie la orașul natal, Brașov, dar nu crede că se va mai întorce vreodată în România, chiar dacă acolo este o parte din familia sa.



«Am ajuns aici în anul 2005. Făceam parte din echipa de raliu a multiplului campion român Dan Gartofan. Acum cinci ani, alături de echipa din care făceam parte, am participat la o etapă de cupă mondială în Wales. În 2005 românii obțineau foarte greu vize de Marea Britanie. Eu am fost unul dintre cei norocoși, am obținut o astfel de viză. {i cum aveam dreptul de a sta și lucra aici am decis să văd ce înseamnă Anglia și ce oportunități există în Londra», povestește Ovidiu.

Cât de greu a fost să lași totul în urmă?

«Nu a fost deloc ușor. În România făceam parte din echipa de raliu, vă dați seama că satisfacțiile erau enorme, aveam deplasări în toată țara, participam la diverse competiții. Avem antrenamente, mă ocupam de pregătirea mașinii, în plus profesam și la un atelier auto. Eram pasionat de ceea ce făceam, prin urmare decizia de a părăsi România nu a fost deloc ușoară. Cu toate acestea am decis să risc și să îmi încerc norocul în Londra.

Cand am ajuns aici am încercat să găsesc de muncă în domeniul în care lucrasem și în România, și anume în domeniul auto. Eu am absolvit un liceu de profil în țară și nicio secundă nu m-am gândit că voi lucra altceva în UK. Eram hotărât ca în cazul în care nu îmi voi găsi de muncă în acest domeniu să mă întorc acasă.

Am colindat de la un garaj la altul căutând pe cineva interesat să-mi acorde o șansă. După câteva zile am găsit un atelier unde am început munca. Am schimbat câteva locuri de muncă până am ajuns la cel pentru care am lucrat timp de doi ani de zile. Acei doi ani au însemnat pentru mine un progres pe plan profesional.»

Cât de grea a fost decizia de a-ți deschide propriul atelier auto?

«În viață este bine să și riști. {i eu am riscat cu atelierul auto. Am avut și noroc cu serviciul pe care îl aveam. Fiind în branșă, am fost apelat de puținele persoane pe care le cunoșteam și care aveau nevoie de servicii de reparații auto. Încet, încet, de la unul la altul a crescut numărul clienților. Devenisem foarte ocupat, aveam mai multe mașini acasă decât la garajul unde eram angajat.

Forțat de împrejurări am început să caut un spațiu, împreună cu cel pentru care lucrasem, Brian Beart, englez de origine. El este cel care m-a ajutat foarte mult, necondiționat. Astfel, pe întâi octombrie 2007 am intrat în posesia spațiului unde suntem azi și am deschis propriul atelier auto.»

Cei care lucrează aici sunt români?

«Da. În garaj avem cinci tehnicieni, toți români. Sunt profesioniști. Reparațiile pe care le efectuăm noi sunt mecanice, electrice, diagnoze computerizate. În plus colaborăm cu alte garaje pentru servicii de tinichigerie-vopsitorie și mot. Încercăm să oferim servicii de calitate, corectitudine, totul la prețuri bune. {i cum telefonul sună înseamnă că este nevoie de noi. Prin urmare afacerea merge.»

Este greu să deții o afacere în domeniul auto?

«Cu siguranță nu este deloc ușor. Interacționezi cu mulți oameni, clienții au caractere diferite, câteodata este greu să îi mulțumești pe toți. În plus pe latura profesională trebuie să ții pasul cu tehnologia, evoluțiile sunt mari, la fel și cheltuielile. Dar nici nu pot spune că ne merge rău. Orice afacere care merge pe profit este o afacere rentabilă. Prin urmare nu pot să mă plâng.»

Regreți că ai plecat din România?
«Nu regret că am plecat din România. Sunt conștient că am sacrificat acea perioadă frumoasă când lucram la raliuri, dar sunt mulțumit de alegere.»

Te gândești să te mai întorci?

«Nu mă gândesc să mă întorc în Romania deocamdată. Sunt dezamăgit de ce întâmplă acasă și nu cred că se va schimba ceva în bine în viitorul apropiat. Recunosc că îmi lipsește Brașovul cu tot relieful de acolo. Îmi lipsesc și cei dragi care locuiesc acolo dar balanța se înclină spre Londra și viața de aici.»

Spune-mi ce îți place aici și ce nu îți place.
«Ce îmi place în Anglia? În primul rând organizarea. Totul este organizat aici, nicăieri nu este haos. În al doilea rând îmi place politețea, mai ales cea din trafic. Si în al treilea rând: corectitudinea. Ce nu îmi place? Aglomerația.»

Este greu să o iei de la capăt într-o altă țară?

«Nu cred că este o singură persoană pe lumea asta care să spună că este ușor să o iei de la zero într-o țară străină. Cu siguranță însă pentru a avea o viață mai bună, un viitor mai sigur pentru tine și familia ta trebuie sa faci sacrificii.»

Unde te vezi peste 10 ani?

«Peste 10 ani ? Să fiu sincer nu știu. Recunosc că am planuri în domeniu dar rămâne de văzut ce se poate concretiza. În zece ani se pot schimba foarte multe. Deocamdată sunt dedicat atelierul și sper ca și în viitor clienții noștri să fie la fel de mulțumiți de serviciile noastre ca și până acum.»

Oana Grigore

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ion Dincă, imigrant la 58 ani

Românii din Londra urmăresc manele prin satelit