in

Român persecutat de statul britanic: „Xenofobie, rasism, nazism”. „Daca eram neamț, francez, italian nu mă tratau ca pe un gunoi”



Centrul de detenție Morton Hall, unde românul a stat două luni

Un român susține că a fost persecutat de statul britanic, fiind ținut două luni în detenție, la Centrul de Detenție pentru Imigranți IRC Morton Hall.

În anul 2017, Ștefan Macovei spune că a suferit un accident de muncă, iar timp de patru luni nu a putut munci. Stătea într-o casă primită de la primărie, iar după trei luni a primit o vizită din partea celor de la imigrări.

„M-au întrebat de ce nu muncesc”, spune Macovei. „Mi-au spus că sunt o povară pentru bugetul de stat”, a continuat acesta. „Eram inapt de muncă, din cauza accidentului, nu puteam să muncesc, trebuia să stau acasă”, a mai spus românul. Cei de la Imigrări au venit de două ori. A doua oară, Ștefan Macovei a întrebat „ce crimă” a făcut? I s-a răspuns că „nu își folosește drepturile din tratat”. „A nu folosi un drept nu e o crimă”, a continuat el.

Atunci a început calvarul. L-au luat de acasă și l-au dus la poliție: „O noapte m-au ținut în arest. A doua zi m-au dus la centrul de imigrări pentru deportare. Fără proces, fără mandat de arestare, fără să mi se spună motivele. Nu a existat o anchetă. În prima noapte le-am arătat adeverința medicală. Știau ca sunt din UE, ca sunt român și că sunt vătămat.”

Omul spune că atunci angajații Ministerului de Interne Britanic au facut fotografii după documentele medicale, însă acum nu mai vor să recunoască acest fapt.

„Eram angajat cu contract de munca, muncitor temporar. Nu sunt sclavul guvernului, să mi se spună când să muncesc și când să nu muncesc și nu sunt imigrant. Eu vin din UE, însă inclusiv avocatul îmi spune că sunt imigrant. Eu nu am cerut azil aici”, se revoltă românul.

Timp de două luni, în perioada martie-aprilie 2017, Ștefan Macovei a fost ținut în centrul de detenție, urmând a fi expulzat.

„Am cerut motivele arestului când eram la poliție. Mi-au adus codul de procedură al polițistului. Polițistul are datoria să iți explice ca să ințelegi tot. Nu mi-au adus mandatul de arestare. Mi-au luat amprentele, m-au fotografiat, cu forța”, a mai declarat Ștefan Macovei.

Românul a povestit că timp de două luni a fost ținut în Centrul de Detenție: „Am stat într-o cameră singur, cu pat și televizor. Ai dreptul la Internet. Ți se dă un mobil cu care nu poți să faci fotografii, dar poti să vorbești. Poti telefona la avocați. Ai acces la bibliotecă, ai Internet limitat. Poți să faci cursuri de engleză, matematică. Poti să cânți la chitară. De asemenea, ai formulare de deportare, fax, ca să comunici cu avocatul, să iți faci apărarea”.

De acolo, Macovei a luat legătura cu un avocat de la casa de avocatură Lambeth Law Unit: „Avocatul mi-a spus că selecția a fost făcută aleatoriu, că nu am fost dus la Centrul de Detenție pentru că aș fi fost român”.

Însă, crede el, totul ține și de naționalitate: „Daca eram neamț, francez, italian nu mă tratau ca pe un gunoi. Brexit-ul este folosit ca motiv de ură rasială”.

„Cu toate că Înalta Curte a spus că selecția a avut caracter discriminatoriu, nimeni nu este cercetat de discriminare. Eu m-am plans de mediu ostil (hostile environment) față de străini. Xenofobie, rasism, nazism, însă avocații spun că nu există discriminare, nici măcar pe criteriul că eram inapt de muncă”, a declarat bărbatul.

Despre sistemul britanic, Macovei crede că te face să te simți vinovat: „Îți inculpă o vină. Te fac să te simiți vinovat. Tu ești vinovat de situația asta, de deranj. Să te simți vinovat fără vină. De aceea există formulare afișate. Nu ți se spune tot. Nu ți se spune că ai 10 ani interdicție dacă semnezi pentru deportare voluntară”.

Agenția prin intermediul căreia care lucra Ștefan Macovei nu i-a mai oferit de muncă după ce a fost în detenție, de asemenea spune că a pierdut o bursă de școlarizare ca antrenor de tenis de masă pentru calificare profesională.

Avocatul a reușit să îl scoată din Centrul de Detenție, apelând, spune el, la un barister cunoscut pentru experiența pe care o are cu deținuții din Guantanamo Bay, specializat pe încălcarea drepturilor internaționale, depturile omului, dreptul UE.

„Avocatul m-a scos de acolo. Acum am un proces de daune. Probabil nu se va ajunge în instanță, vor [Ministerul de Interne] să ne înțelegem. Vor să semnez un contract de confidențialitate. Nu am dreptul să spun că am fost arestat. Nu am dreptul să spun că este o instituție nazistă”, a mai declarat românul.

El îi sfătuiește pe cei care trec prin așa ceva să ceară ajutor public juridic, pentru că au dreptul: „Cine vrea să mă contacteze pentru ajutor o poate face fără nicio problemă”, a conchis Ștefan Macovei.

Un fost deținut se plânge de condițiile de detenție din România. „În Anglia e altceva”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mii de tineri părăsesc România. Merg să studieze în străinătate, cei mai mulți în Marea Britanie

Theresa May: „S-ar putea să nu mai aibă loc niciun Brexit”