in

Români din Anglia, la protestul din 10 august de la București: „Avem visul de a trăi în țara noastră fără a avea grija hoților din guvern”

Pe 10 august se anunță la București un mare miting al disaporei. Români din toate colțurile lumii spun că vor veni acasă pentru a cere o viață mai bună pentru rudele lor din țară, dar și o politică prin care oamenii să nu mai fie nevoiți să plece, iar cei plecați să se întoarcă pe plaiurile natale.

Am stat de vorbă cu doi tineri români care locuiesc de ani buni în Marea Britanie. Ambii spun că vor participa pe 10 august la marele protest unde, până acum, și-au anunțat prezența câteva mii de oameni.

Alexandru Octavian Udrea și Adrian Preda sunt doi tineri care au studiat și lucrează în Marea Britanie. Alexandru spune că pe 10 august va fi în România. „S-a nimerit perfect cu ce aveam eu în gând. Am o nuntă la Sofia pe 11 august și plec spre Londra înapoi din București”

Alexandru spune că vacanța de vară și-o va dedica acetui protest. De ce s-a hotărât să participle? „Sincer m-a determinat compasiunea față de ai mei. Mă simt vinovat că am plecat din țară. Acolo trebuie sa luptăm, nu în străinătate. Dacă dorim să îmbunătățim România trebuie să ne facem vocea auzită.”

Adrian spune că merge în țară special pentru protest: „Ajung pe data de 10 august și probabil mă voi reîntoarce pe 12/13. Nu pot să stau mai mult (deși imi doresc) din cauza jobului.”

Adrian este în Marea Britanie din anul 2000 și spune că niciodată nu și-a renegat poporul și este mândru de originile sale. „Din acest motiv”, spune el, „am convingerea că acest guvern trebuie să își încheie mandatul in cel mai scurt timp!”

Alexandru Udrea

Poate diaspora sa dărâme un guvern dacă cei din România nu au putut sa facă asta? Scenariu. Pleacă guvernul acesta. Ce guvern vine în loc?

Alexandru: «Nu sunt eu în măsura sa estimez dacă e momentul sau nu, dar fără a fi acolo, nici nu am sa aflu. Nu îmi doresc eu să schimb tot. Eu nu îmi doresc decât să fiu o piatră printre milioanele altele prezente în capitală, în august. Mai devreme sau mai târziu orânduirea în România se va schimba și cred că asta e tendința generală – sa fim cu vestul, nu cu estul. Nu spun asta din punctul de vedere al unui cetățean din diaspora, o spun din punctul de vedere al unui cetățean care are lacrimi în ochi de fiecare dată când observă nedreptatea fațăde semenii lui, mai ales că sunt același neam cu mine.

Alexandru mai spune că ar dori să se întoarcă în România, iar dacă cei plecați ar lua o astfel de decizie, lucrurile s-ar schimba în țară: „Mai avem o șansă de relansare și asta pornește cu decizia noastră (a celor care ne-am petrecut ultimii ani din viață în afară hotarelor României) de a ne întoarce acasă, să rulăm leul românesc, să plătim taxe în România și să trăim românește. Doar în scenariul acesta văd eu că ar fi “acum momentul” – odată cu schimbarea clasei politice și avem și un salt de credinţă din partea adevăraților români. Eu o să mă dau pe mine ca exemplu și aleg să mă întorc în România.”

„Cine nu si-ar dori sa se reîntoarcă în România?!”, spune și Adrian. „Câte lucruri frumoase, sau câte activități viabile nu am putea deschide noi, cei din Diaspora, cu experienta noastră acumulată în varii domenii in Occident. Dar mai întâi trebuie să stârpim mafia politică instaurată de foarte mulți ani în țara noastră.”

„Am început de mai mult timp, ca si națiune vorbesc, să ne dăm seama că, MAREA majoritate a clasei politice românești este abjectă, este falsă, este ipocrită… Noul pe care ni-l dorim acum cu orice preț trebuie sa primeze! Sunt convins că poporul român a ajuns cu adevărat la maturitatea necesară pentru a distinge binele de rău”, mai este de părere Adrian.

Alexandru și Adrian cred că cea mai bună soluție pentru a se schimba România sunt alegerile anticipate.

„Din estimările mele, pro-anticipate sunt două treimi din România”, spune Alexandru. El își dorește un guvern „format din cei care știu să își prezinte programul de guvernare cel mai viabil vremurilor care ne așteaptă.” El mai este de părere că USR va fi lider, este partidul în care are încredere.

Andrei Preda

Scenariul lui Alexandru este că UDMR va trece în opziție, iar PSD și ALDE se vor rebrandui.

Cum se ajunge la anticipate? PSD nu pare să vrea să lase puterea

Alexandru: «Legitimată de minciunile dovedite din campanii și de modul în care se eschivează de DNA»

Adrian: «Cred că anticipatele sunt cele mai bine-venite în situația de față. USR este un partid care îmi place foarte mult.

Alexandru: «Prin voință populară, prin coeziune civică, se poate ajunge la anticipate.»

România este împarțită, iar diaspora nu prea a ieșit la vot la parlamentare. De ce credeți ca ar ieși acum?

Alexandru: «După părerea mea, presa o împarte în două, în trei, în patru. Noi suntem unul. Suntem români. Cu rromi cu tot, credincioși sau atei ori penticostali, din Vaslui sau Timișoara, din Cernăuți sau din Cernavodă, toți suntem unici într-un singur suflet. Suntem români – urmașii direcți ai dacilor.»

Văd niște reacții care mă îngrozesc. Chiar nu mai avem un motiv de unitate?

Alexandru: «Și pe mine. Mulți sunt alimentați de ură și nu înțeleg că toți ne luptăm să ne fie mai bine. Ne lăsăm împărțiti și ne plângem de milă singuri. Ar trebui să vedem că la sfârșitul zilei fiecare avem visul nostru de a trăi în țara noastră fără a avea grija hoților din guvern. Trebuie să ne luptăm pentru reprezentativitatea politică pe care nu am avut-o vreodată. Fac parte dintr-o generație care are o sarcină foarte grea pe umeri: reformarea României în una din marile puteri ale lumii. Haideți să țintim sus!»

«Motive de unitate avem dacă ne promovăm unii pe alții precum într-o relație romantică dintre doi iubiți. Dacă îți iubești țara, arat-o. Din experiența proprie știu că aceste lucruri funcționează în amandouă direcțiile. Dacă vom semăna dragoste, aceea vom primi. Cine seamănă ură primește același lucru în schimb, nu?

Adrian: «Ceea ce am relatat aici, este un proces de durată. Probabil vor trece mai mulți ani, dar important să începem, ACUM, cu dreptul! Împreună, uniți, o putem face.»

Mircea Maer

Românii din diaspora, chemați la miting în București, în luna august! „Liviule, închide graniţele, că venim să facem curăţenie!”

Român condamnat după ce a participat la un viol în grup. Victima a încercat să se sinucidă

Cum va afecta BREXIT-ul cetățenii români în cazul lipsei unui acord între UE și Marea Britanie