in

Un monah român, ctitorul primei mănăstiri ortodoxe din Scoția din ultimul mileniu

Insula scoțiană Mull este o veche vatră monahală fondată probabil de Sfântul Columba sau de unul dintre călugării de pe insula Iona.

Mănăstirea românească de acolo este organizată în jurul Bisericii „Sfinților Ninian și Cuthbert”, aflată la marginea localității Kilninian de pe insulă. Lăcașul de cult a fost donat Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009, pentru a fi înființat un așezământ monahal.

Părintele Serafim Aldea a povestit într-un interviu că se afla la mormântul Părintelui Sofronie Saharov şi a primit un telefon de la preotul comunităţii din Glasgow care i-a spus despre această biserică.

„Mă aflam chiar în cripta în care părintele este înmormântat și mă rugam pentru o direcție. Și Dumnezeu mi-a trimis biserica asta, complet abandonată, cu acoperișul ruinat, care necesita multă muncă și mulți bani”.

Procesul restaurării lăcașului de cult este unul anevoios din cauza legislației în vigoare.

„Am descoperit că structura acoperișului, partea din lemn, este cea originală din 1755”, a spus părintele, fapt pentru care materialele utilizate pentru refacerea lui trebuiau să fie din aceeași perioadă.

Pentru acoperiș a trebuit să căutăm șindrilă care datează din secolul 18, deoarece nu ne permit să folosim materiale actuale”.

„Practic, trebuie să mergi de la biserică la biserică (din acel secol) și să strângi cât mai multe materiale pe care ei le-au păstrat și să le folosești la clădirea ta”.

Deși în trecut insula a fost vie din punct de vedere al vieții monahale, în prezent părintele Aldea este singurul monah ortodox din insulă.

Părintele a explicat că „în primul mileniu, când creștinismul era unul și nu exista niciun fel de ruptură între ortodocși și catolici, în aceste insule erau sute de mănăstiri, mii de călugări și de maici”.

Insula Mull este a doua ca mărime din cadrul Arhipelagului Hebridelor şi are o populaţie de 1000-2000 de oameni. Capitala este Tobermory (‘Fântâna Mariei’, in cinstea Bunei-Vestiri), un sat de aproximativ 700 de locuitori.

Părintele a vorbit și despre greutatea locuirii pe insulă din cauza condițiilor climatice. El a evidențiat că iernile sunt lungi, umede și întunecoase.

Este foarte întuneric, umiditatea este crescută și dacă ai cea mai mică tendință spre depresie te va ucide”.

Din Edinburgh trebuie să mergeți vreo 3-4 ore până în portul de unde se iau vapoarele către insulele din Arhipelagul Hebridelor. Călătoria cu vaporul durează încă o oră, apoi trebuie să traversați insula pe partea opusă, către ocean, unde se află mănăstirea.

Părintele Serafim Aldea a fost tuns în monahism în anul 2005 la Mănăstirea Râşca.

În perioada 2004 a absolvit studiile masterale la Departamentul de Literatură Engleză și Comparată la Universitatea din Warwick. Doctoratul l-a urmat la Universitatea Durham, sub coordonarea părintelui profesor Andrew Louth. În anul 2010 a înființat o parohie românească în Newcastle.

Din ianuarie 2014 lucrează la Departamentul de Teologie al Universității Oxford.

Sursa: Basilica.ro
Scoția: Români, condamnați pentru răpirea și violarea unei tinere de 18 ani

„Asistenta” proxeneților români Decebal și Spartacus, condamnată