in

Un student român din Marea Britanie a fost distins cu „Premiul Nobel pentru Juniori”

Cristian Bodnar a fost premiat în Irlanda cu Global Winner în Computer Science, distincție supranumită și „Premiul Nobel pentru Juniori”. Este cea mai importantă distincție care poate fi cucerită de studenți.

Absolvent al Universității Manchester, Facultatea de Computer Science și Masterand la Universitatea Cambridge, bistrițeanul a creat un program care construiește imagini pe baza unei descrieri.

Lucrarea sa de cercetare a impresionat juriul de experți din universitățile de top care au avut de ales cei mai buni cercetători din aproape 5.000 de lucrări trimise din întreaga lume pentru cele 25 de categorii ale competiției.

Sunt onorat pentru faptul că am fost ales Global Winner în Computer Science la Undergraduate Awards (premiul cunoscut și drept Junior Nobel Prize)… Foarte pe scurt și nu foarte exact, lucrarea este despre generarea de imagini din text folosind modele matematice ale unor rețele neuronale… Adică îi dai programului meu o propoziție de genul „O floare roșie” și îți va genera imagini cu flori roșii oarecum asemenea unei persoane care își imaginează o floare roșie…”, a explicat Cristian Bodnar pentru publicația bistrițeanul.ro.În semn de apreciere, Cristian Bodnar a primit din partea președintelui Irlandei o medalie, la Dublin, acolo unde a avut loc întreaga ceremonie de gală.

„În unii ani au mai fost invitați și câștigători de premiu Nobel sau astronauți de la NASA care au venit și au stat de vorbă cu laureații câștigători. Financiar, nu primesc nimic, însă biletul la acest summit se ridică la vreo 600 de lire și va fi achitat de organizatori, care îmi mai asigură și cazarea, masa și transportul pentru cele 3 zile cât voi fi acolo. La summit vin și alte universități mari care fac oferte pentru doctorate. Deci cred că este mai mult o distincție de prestigiu, dar este printre cele mai importante premii pe care le poate câștiga un student…”, a povestit Cristian.

Tânărul student recunoaște că ar fi fost posibil să obțină o asemenea distincție prestigioasă și în România… „Doar că probabilitatea ar fi fost mult mai mică.

„Momentan, mă întristează fiecare zi în care citesc știrile de-acasă despre ce face actualul guvern… Mi-aș irosi energiile… Pentru moment, cred că pot face mai mult de aici, din afară…”, a mai spus el.

Brexit. Guy Verhofstadt este categoric: „Nu va exista niciun acord dacă nu sunt respectate drepturile cetățenilor europeni”

Se pregătește „Marșul Centenarului”, la Alba Iulia. O coloană de mașini va pleca din Londra, pe 29 noiembrie