in

Ziua Universală a Iei, celebrată la Londra printr-o expoziție și un concert de muzică românească

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în capitala Marii Britanii, luni, 25 iunie, printr-un eveniment special ce cuprinde vernisajul unei expoziţii de panouri şi ii tradiţionale, urmat de un concert de muzică inspirată de ritmurile româneşti tradiţionale.

Proiectul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României şi asociaţia Romanian Women in the UK.

Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi a ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

„Expoziţia din Galeria Brâncuşi a Institutului propune, prin intermediul a 15 panouri descriptive, o incursiune în arta textilă tradiţională: de la concept până la croi, compoziţie şi broderie. Pentru a desluşi semnificaţia broderiilor ce ornamentează iile tradiţionale româneşti, vizitatorii vor putea scana, cu ajutorul telefonului mobil, codurile QR ce sunt integrate în simbolurile de pe panouri. Proiectul va avea şi o componentă video, prin prezentarea a două filme realizate de Ioana Corduneanu, ce redau versatilitatea cămăşii tradiţionale româneşti”, se arată într-un comunicat al ICR Londra.

Evenimentul se va încheia cu un concert susţinut de DJ Nico de Transilvania şi Monica Madaş (aka Monooka), două cunoscute muziciene de origine română stabilite în Marea Britanie, care vor îmbina muzica tradiţională cu ritmuri de jazz şi beat-uri contemporane.

Celebrarea Zilei Universale a Iei se încadrează în strategia ICR Londra de a face cunoscute publicului britanic importante repere identitare româneşti, prin familiarizarea acestuia cu ia tradiţională şi cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.

Gala „100 pentru Centenar”, cine sunt cei zece români din Marea Britanie premiați de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, lista completă

Brexit. Peste 100.000 de persoane au protestat în centrul Londrei. Au cerut al doilea referendum

Scoția. Șofer român prins băut la volan. „Am mâncat un borcan cu castraveți în oțet”