in

125.000 de studenți europeni în Regatul Unit. Universitățile din UK, în pericol din cauza Brexit



Universitățile din Marea Britanie se tem de potențialul impactul al Brexit asupra învățământului superior. Potrivit Financial Times, aproximativ 17% din personalul academic din Regatul Unit este format din cetățeni UE și mulți se întreabă dacă își vor păstra dreptul de a rămâne în Marea Britanie după ieșirea țării din Uniunea Europeană.

De asemenea, există mai mult de 125.000 de studenți UE în Marea Britanie, cifră ce ar putea scădea dacă sistemul de imigrație ar fi implementat după ce Brexit nu va mai încuraja studenții să vină în Regatul Unit.

Marea Britanie primește un sprijin financiar semnificativ din programele de finanțare europene, în special programul Orizont 2020, prin care s-au alocat aproape 3 miliarde de euro instituțiilor britanice de învățământ universitar, scrie publicația citată.

Vor exista probleme dacă Trezoreria nu reușește să înlocuiască acest tip de finanțare din surse europene, după 2020, se mai arată în articol.

Problema este că nu se știe dacă aceste probleme vor fi rezolvate în cadrul negocierilor pentru Brexit, însă chiar dacă vor fi evitate, mulți dintre liderii universităților se tem că ieșirea Regatului Unit din UE va avea un impact psihologic și cultural susținut, ceea ce va duce la slăbirea relațiilor paneuropene pe baza cărora universitățile britanice au prosperat timp de secole.

Un grup de universități europene a încercat timp de 25 de ani să mențină și să aprofundeze astfel de contacte printr-un organism numit Europaeum. Este vorba despre o asociație formată din 12 instituții (printre care Oxford, St. Andrews, Leiden, Helsinki, Paris, Praga și Cracovia) și care reunește în mod regulat studenții și facultățile care lucrează în domenii ale științelor umaniste și sociale.

Europaeum a anunțat că își va consolida activitatea, parțial ca răspuns la Brexit. Astfel, va fi creat un program care să convoace 30 de doctoranzi la fiecare doi ani, cu scopul de a îi face să lucreze în colaborare pe o serie de proiecte.

Dr. Andrew Graham, fostul Maestru al Colegiului Balliol din Oxford și președintele executiv al Europaeum, speră ca această nouă inițiativă, care a primit finanțare de la Templeton World Charity Foundation, să „depășească efectul Brexit” și să creeze o rețea a absolvenților care să mențină legăturile paneuropene.

Graham a mai spus că liderii universităților britanice „trebuie să se asigure că Brexit nu ne îndepărtează de colegii noștri universitari din Europa”.

Lordul Patten, cancelarul Universității Oxford și președintele ales al Europaeum, s-a întrebat retoric: „Se îndoiește cineva că Marea Britanie va fi un loc mai bun și mai stimulativ dacă va continua să contribuie pe deplin și să se angajeze în procesul de integrare în Europa, mai degrabă decât să se retragă în naționalismul englez?”

Inteligență la export: Universitățile britanice au venit în România să ia cei mai buni studenți

Universități din Marea Britanie vin să recruteze studenți în România

Vrei să te înscrii la studii în Marea Britanie? Mai multe universităţi de top selectează tineri români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românca Iulia Motoc, Ambasador al Ingineriei din Marea Britanie. A concurat împotriva a patru companii. Pasiunea sa: ROBOȚII humanoizi

Ai plecat din România după 2012? Ești obligat să depui chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale