in

Aliații conservatorilor prăbușesc discuțiile de la Bruxelles. Niciun acord între UK și UE

Partidul Democrat Unionist (DUP) care susține fragila majoritate a conservatorilor din Parlamentul britanic a anunțat că va bloca orice propunere de rezolvare a problemei graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord în cadrul negocierilor de la Bruxelles.

Liderii europeni ceruseră Marii Britanii să garanteze că nu va exista o frontieră terestră între Irlanda și Irlanda de Nord după Brexit, înaintea summitului european de săptămâna viitoare, unde ar fi putut să se pună capăt crizei negocierilor dintre UK și UE.

Premierul irlandez a acuzat-o deja pe Theresa May că a renunțat la un acord care ar fi putut pune capăt impasului în discuțiile de la Bruxelles, scrie The Independent.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

Arlene Foster (foto) , liderul DUP a exclus orice mișcare „ce separă Irlanda de Nord din punct de vedere economic sau politic de restul Regatului Unit”.

„Am spus foarte clar. Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceleași condiții ca restul Regatului Unit”, a spus liderul unioniștilor irlandezi într-un discurs la Stormont.

În 20 de minute, Theresa May a întrerupt discuțiile cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a-i telefona lui Arlene Foster. Când s-a întors la prânz, înțelegerea cu UE a fost oprită, potrivit The Independent.

Mai târziu, prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a continuat atacul, acuzând-o pe May de renunțarea la un acord ferm pentru rezolvarea controverselor de frontieră și lansarea discuțiilor.

„Răspunderea oricărui prim-ministru este să se asigure că poate să urmeze acordurile pe care le face și suntem surprinși și dezamăgiți că nu a reușit”, a declarat el la o conferință de presă ținută la Dublin.

La Westminster, atât laburiștii, cât și liberal-democrații, au criticat rolul pe care DUP îl are în această guvernare. Jeremy Corbyn: „Motivul real al eșecului de astăzi este acordul prost pe care guvernul l-a făcut cu DUP după alegeri.”

Vince Cable, liderul liberal-democrat: „DUP nu trebuie să aibă voie să dicteze în negocierile britanice pentru Brexit. Acest lucru arată din nou că Partidul Conservator este în funcție, dar nu la putere.”

„În multe dintre chestiuni există o înțelegere comună. Și este clar, în mod crucial, că vrem să mergem împreună”, a declarat May de la Bruxelles.

„Eram gata să prezint mâine proiectele de orientare al UE27 pentru discuțiile pentru Brexit despre tranziție și viitor”, a scris pe Twitter Donald Tusk, președintele Consiliului European.

El a argumentat că un acord la summitul UE de săptămâna viitoare este „încă posibil”, dar a avertizat: „Acum devine foarte strâns”.

Purtătorul de cuvânt al primului-ministru Theresa May a refuzat să discute această problemă, spunând: „Negocierea este în curs. Nu voi comenta acest lucru.”

Factura pentru Brexit, stabilită la 45 de miliarde de lire sterline. Marea Britanie, pe cale să accepte

Britanicii sunt nemulțumiți de prestația premierului Theresa May în negocierile pentru Brexit

Reîncep negocierile între UE și Marea Britanie pentru Brexit. Barnier: „Există voință, dar timpul trece”

Clădire cu români și moldoveni, în flăcări. Incendiul a fost pus intenționat: Șapte persoane în stare gravă

Muzeul Românilor de Pretutindeni, înființat prin lege încă din 2007. De ce nu se există fizic?