in

Ambasadorul Marii Britanii la București, lămuriri cu privire la statutul românilor în UK după Brexit: „Doar cei cu forme LEGALE vor rămâne”

Ambasadorul Marii Britanii la București explică, într-un interviu pentru Capital, ce îi așteaptă pe românii din Regatul Unit după despărțirea țării de Uniunea Europeană.



În Marea Britanie sunt, oficial, 230.000 de români care lucrează sau studiază, cetățenii noștri ocupând locul al treilea ca naționalitate, după irlandezi, 322.000 și polonezi, 916.000.

Prima rundă a negocierilor pentru Brexit între Marea Britanie și UE s-a încheiat în decembrie 2017, iar statutul cetățenilor europeni pare să se fi clarificat, o dată ce Regatul Unit a acceptat să plătească suma cerută de UE.

Au rămas însă multe incertitudini cu privire la piața unică și schimburile comerciale dintre UK și UE după martie 2019, când țara va ieși la propriu din structura europeană. Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, este de părere că va exista, în continuare, o legătură comercială puternică.

Capital: Începând cu 8 decembrie avem un prim acord care a stabilit soluții pentru trei puncte importante din această ieşire a Marii Britanii din UE. Ce urmează în a doua parte a negocierilor?

Paul Brummell: „Consiliul European și guvernul Marii Britanii consideră că s-a făcut un progres important în discuțiile avute în ultima parte a anului trecut, în așa fel încât să se treacă la a doua parte a negocierilor. Iar acest lucru e dovada abordării constructive şi pragmatice pe care Marea Britanie a avut-o în timpul negocierilor.

Acordul încheiat în 8 decembrie include trei puncte importante:  garantarea drepturilor cetățenilor UE în Marea Britanie şi a britanicilor care locuiesc în țările membre UE inclusiv în România să își continue viața la fel ca înainte de Brexit.

Drepturile cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi prevăzute în legislația britanică și vor fi puse în aplicare de instanțele britanice. Al doilea punct din acord se referă la partea financiară a ieșirii Marii Britanii din UE care arată că Regatul Unit își respectă angajamentele, iar acest mesaj este extrem de important.

Ultimul punct agreat se referă la granița Irlandei de Nord, care garantează că nu va exista o frontieră dură și va fi respectat. Acordul de la Belfast. De asemenea, va conserva integritatea constituțională și economică a Marii Britanii. Acum urmează să înaintăm spre cea de-a doua parte a negocierilor, care trebuie să traseze regulile unui parteneriat puternic între UE și Regatul Unit.”

Cum vor resimți consecințele Brexitului cetățenii europeni care locuiesc astăzi în UK dar și cetățenii britanici din țări membre UE?

„Acordul finalizat până în decembrie este unul corect, care protejează drepturile atât a cetățenilor UE în Marea Britanie cât și a celor britanici în UE. Persoanele care, până la data de 29 martie 2019, au locuit permanent și cu forme legale în Marea Britanie pentru o perioadă de cel puțin cinci ani vor putea aplica pentru a rămâne pe o perioadă nelimitată, prin obținerea ‘settled status’.

Aceasta înseamnă că vor putea rămâne să locuiască în Marea Britanie, să aibă acces la fondurile și serviciile publice și să aplice pentru cetățenie britanică. Persoanele care se află în Marea Britanie la data de 29 martie 2019, dar care nu au locuit acolo cu forme legale pentru o perioadă de cel puțin cinci ani la data ieșirii Marii Britanii din UE, vor trebui să aplice pentru dreptul de a rămâne până când depășesc perioada minimă de cinci ani. Ulterior, vor putea aplica pentru ‘settled status’.

De asemenea, familiile cetățenilor UE, care trăiesc împreună cu aceștia sau li se alătură până la data de 29 martie 2019, vor putea aplica pentru ‘settled status’, de obicei după o perioadă de cinci ani petrecută în Marea Britanie.

Membri apropiați ai familiei (soț/soție, parteneri, copii, nepoți, părinți și bunici) vor putea să se alăture cetățenilor UE după Brexit, dacă legătura de familie datează de dinainte de 29 martie 2019. Cetățenii UE care au obținut ‘settled status’ sau permis temporar de ședere vor avea ca și în prezent acces la serviciile publice de sănătate, pensii și alte beneficii. Costul obținerii acestui permis de ședere va fi minim, nu mai mare decât taxa obținerii unui pașaport în UK. Și aici, ca mesaj pentru români, vreau să îi asigur că acest acord le respectă și recunoaște contribuția în economia britanică.”

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București: „Corupția este o problemă și Marea Britanie”

Premierul Tudose, întâlnire cu ambasadorul Brummell. Au discutat despre soarta românilor din Marea Britanie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vă imaginați cum ar arăta un interviu cu Mihai Eminescu în 2018? Luceafărul răspunde peste timp: «Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia»

12 români traficați în Londra. Un albanez îi folosea la muncă ilegală