in

Au votat Brexit, acum regretă: „Nu credeam că se va schimba nimic cu privire la drepturile mele”

Mulți britanici regretă că au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, mai ales că unii dintre ei au ales să trăiască în alte țări UE, iar acum își văd amenințat dreptul de a locui acolo.

Este și cazul pensionarei de 62 de ani, Yvonne Stone, de 62 de ani,  care traiește in Spania și a votat pentru Brexit.

Locuiesc în Spania de trei ani și nu am de gând să mă întorc în Marea Britanie – dar totul depinde de ceea ce se întâmplă”, a declarat femeia pentru BBC.

„Când am votat să ieșim din UE, nu credeam că va schimba nimic cu privire la drepturile mele de a trăi aici. Îmi place aici și nu vreau să mă întorc, dar dacă nu primesc pensia, s-ar putea să nu am de ales”, a mai spus Yvonne Stone.Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că dorește să obțină toate drepturile pentru cetățenii britanici din Spania, indiferent de care va fi deznodământul Brexit.

Londra și Madrid au semnat deja o înțelegere care garantează drepturile de vot și de muncă pentru britanicii din Spania, însă dreptul la asistență medicală nu este menționată în acest acord.

Britanicii care muncesc sau trăiesc în Uniunea Europeană folosesc sistemul UE numit S1 Certificate, ceea ce înseamnă că pot folosi spitale, medici, etc totul fiind decontat de NHS prin cardul european de asigurări sociale de sănătate (European Health Insurance Card – EHIC).

Sistemul economisește în prezent pentru NHS aproximativ 450 de milioane de lire sterline pe an.

Spania plătește o sumă medie de 2.300 de lire sterline pentru fiecare pensionar pe care îl tratează, în comparație cu 4.500 de lire sterline percepute de NHS.

România a ajuns raiul medicilor falşi

Votul din Parlamentul britanic pe acordul Brexit, amânat încă o dată