in

Boris Johnson ar putea ajunge la închisoare dacă refuză amânarea Brexit

Premierul britanic, Boris Johnson, ar putea ajunge la închisoare dacă refuză să amâne Brexit-ul, după ce legea adoptată în acest sens în Parlament a fost promulgată de regină, a explicat fostul procuror general britanic, Lordul MacDonald.

Acesta a spus că, în cazul în care Johnson va decide să ignore legea care îl împiedică să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, ar putea fi pus sub urmărire penală și riscă să ajungă după gratii.

„Prin convenție, dacă ești găsit vinovat că ai sfidat o hotărâre a instanței, atunci ești închis”, a declarat Lordul MacDonald pentru Sky News.

Legea prin care parlamentarii opoziției cu sprijinul unor rebeli din rândul conservatorilor îl obligă pe premier să amâne din nou ieșirea din UE dacă nu se ajunge la un acord până la 31 octombrie.

Boris Johnson a spus, însă, că nu va accepta să ceară Bruxellesului o prelungire a termenului ieșirii după 31 octombrie.

Liderul opoziției din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a declarat că Partidul Laburist nu va susține alegerile anticipate până când premierul Boris Johnson nu va anunța că va respecta nouă legislație care blochează un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

„Avem nevoie de o declarație clară a premierului că va respecta acel act al Parlamentului”, a spus Corbyn pentru BBC.

Întrebat când ar fi de acord să fie convocate alegerile, Corbyn a adăugat: „Când vom ști absolut clar că va sfârși pericolului unei ieșiri fără acord pe 31 (octombrie)”.

Johnson susține în continuare că strategia sa este să obțină o înțelegere cu UE până la summitul european din 17 octombrie și că ar exista progrese în demersul său de eliminare din acordul convenit de fostul premier Theresa May a clauzei privind „plasa de siguranță” nord-irlandeză.

Boris Johnson face promisiuni: „Mai bine mor în șanț, decât să amân Brexitul!”
Doar 140.000 de români, din aproximativ 500.000, s-au înregistrat pentru a obţine noul statut de şedere în UK

Parlamentul britanic, suspendat oficial. Proteste în Camera Comunelor: „Rușine!”