in

Boris Johnson: „UE este inamicul”. Negociatorul Barnier: „Nu ne lăsăm impresionați de jocurile Marii Britanii”

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, spune că UE nu „se va lăsa impresionată” de Marea Britanie în negocierile cu privire la viitorul parteneriat dintre cele două părți, după Brexit.

„Nu ne vom lăsa impresionaţi, nu mă voi lăsa impresionat de această formă de ‘blame game’, un joc al reproşurilor instaurat de ‘unii’ în Marea Britanie, care ‘caută să ne facă să ne asumăm responsabilitatea pentru consecinţele’ unei retrageri din UE, a declarat Barnier, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

El a mai spus că în Marea Britanie se întâmplă un paradox întrucât cele mai multe publicații de aici scriu despre dorința unei continuități alături de UE, „în contextul în care ţara a luat decizia de a părăsi Uniunea Europeană”.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

„Astfel, Regatul Unit pare să dorească să menţină toate avantajele relaţiei actuale, în timp ce se îndepărtează de cadrul nostru de reglementare, de cadrul nostru comun de supraveghere şi de punerea sa în aplicare”, a continuat Barnier, citat de AFP.

Ieşirea Marii Britanii din UE este prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2019 şi cele două părţi au convenit asupra ideii unei perioade de tranziţie până la sfârşitul anului 2020, perioadă necesară pentru a negocia un acord de liber schimb, în special odată ce Marea Britanie a devenit o terţă ţară.

„Dacă vrem să construim o nouă relaţie avem nevoie de o bază de încredere, avem nevoie de mai mult realism despre ceea ce este şi va fi posibil şi ceea ce nu este”, a explicat Barnier.

În cadrul unui dineu privat care a avut loc la începutul acestei săptămâni, ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a vorbit despre UE ca fiind un “inamic” care trebuie combătut. Brexit-ul va fi “ireversibil”, dar “există riscul să nu poată fi cel pe care îl dorim”, a adăugat Barnier.

Brexit: UE nu are nevoie de Londra, avertizează negociatorul-șef

Secretar de stat în Ministerul pentru Brexit: „ Românii sunt bineveniți să rămână în Marea Britanie după Brexit, dacă doresc”

Conducea cu permisul suspendat și fără asigurare. „Nu știam că îmi trebuie așa ceva”