in

Brexitul, la Înalta Curte din Londra. „Referendumul nu înlocuiește democrația parlamentară”

Guvernul nu are autoritatea legală de a se folosi de prerogativele regale pentru a declanșa Brexit-ul fără aprobarea parlamentului, a decis Curtea Supremă din Londra.

Organizația People’s Challenge, cea care a cerut instanței să oblige guvernul să țină cont de Parlamentul britanic cu privire la ieșirea din UE, a argumentat că „oamenii ar fi privați de drepturile lor statutare” în cazul în care executivul ar declanșa Brexitul.

Lord Pannick, reprezentantul oragnizației neguvernamentale, a spus, potrivit The Guardian, că declanșarea articolului 50 duce inevitabila la încetarea aplicării Legii Comunității Europene din 1972. „Acest lucru nu este o acțiune pe plan internațional și ar conduce la eliminarea unor drepturi importante, idniferent dacă parlamentul ar putea avea asta în vedere mai târziu”, a spus acesta.



El a mai spus că ministrul pentru Brexit, David Davis, nu are puterea prerogativă de elimina unele drepturi stabilite printr-o lege a parlamentului. Cazul, a subliniat Lord Pannick, ridică probleme „fundamentale de importanță constituțională despre limitele puterii executive”.

De asemenea, relatează The Guardian, în timpul procesului s-a ajuns la concluzia că o dată pornită procedura de ieșire, aceasta nu mai este reversibilă.

„Constituția democrației noastre parlamentare se întemeiază pe suveranitatea parlamentului și pe instanțele care lucrează ca un arbitru. Notificarea de retragere duce în mod inevitabil la înlăturarea drepturilor cetățenilor din Regatul Unit, oricare ar fi ele,” a susținut și avocatul People’s Challenge, Helen Mountfield.

De asemenea, un alt avocat al People’s Challenge , Dominic Chambers, a susținut în fața instanței că „Referendumul nu înlocuiește sistemul democrației reprezentative parlamentare”.

Avocații guvernului vor prezenta argumentele luni, 17 octombrie. Într-o altă etapă vor fi audiați și avocații angajați de Scoția și de Țara Galilor, națiuni care au votat pentru rămânerea în UE.

În timpul procesului de azi, 14 octombrie, susținători ai Uniunii Europene au manifestat în fața Înaltei Curți, iar oponenții au împărțit pliante pe care scrie: „Invocă acum Articolul 50!”, scrie The Guardian.

Brexitul va fi dezbătut în Parlament. May: „Decizia de ieșire din UE este în sarcina guvernului”

Scoția, la un pas de un nou referendum pentru independență. Nicola Sturgeon: „Ne protejăm interesele”

Theresa May vrea să iasă din UE lin și ordonat. Europenii s-ar putea să aibă dreptul să rămână în UK, dar condiționat

Suntem monedă de schimb pentru Guvernul May. Ministru britanic: „Statutul incert al europenilor, asul nostru din mânecă”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ţara paradoxurilor: românii sunt campioni la creștere economică, dar și primii la sărăcie

Se întâmplă și în Marea Britanie. Copil omorât de un câine