in

Cum se cumpără „sclavi” români pentru șantierele din Londra. O anchetă BBC sub acoperire dezvăluie lucruri îngrozitoare

Postul de televiziune BBC Three și Construction News au colaborat sub acoperire la o anchetă pentru a dezvălui cât de ușor este să cumperi „sclavi” români pentru a munci în construcții în Marea Britanie.

Potrivit Construction News, este vorba despre oameni care nu se plâng de condiții, care vor munci mai mult și mai ieftin în condiții periculoase și care nu vor pune întrebări.

„Avem nevoie de oameni de încredere – fără niciun fel de glumă”, l-a avertizat jurnalistul sub acoperire pe un român care i-a propus forță de muncă.

Acesta i-a spus că nu trebuie să își facă griji că îi va furniza muncitori care să lucreze 15 ore pe zi pentru 70 de lire sterline, adică 4,5 lire sterline pe oră, cu mult sub salariul minim din Marea Britanie.

Muncitorii vor lucra șapte zile din șapte, fără pauze, i s-a mai spus.

Jurnalistul s-a prezentat ca fiind un constructor fără scrupule care este gata să cumpere forță de muncă cu toate că are de-a face cu toți indicatorii sclaviei moderne.

Un jurnalist român i-a ajutat pe cei britanici la investigație. Acesta identifica conducătorul grupului de muncitori români slab calificați și îl convingea să participe la negociere.

După o scurtă conversație au apărut patru bărbați.

„Avem nevoie de câțiva oameni. Avem deschise două șantiere și avem nevoie de cineva care să ne dea oameni”, au spus jurnaliștii.

„Trebuie să lucrați șapte zile din șapte, multe ore”, le mai comunică acesta.

„Nicio problemă, boss”, este replica unuia dintre ei care pare a fi șeful. Ceilalți dau din cap.

Pentru a stabili dacă oamenii furnizați sunt considerați victime ale sclaviei moderne, jurnaliștii au avut în vedere mai multe semne.

Ei s-au bazat pe șase indicatori cheie privind libertatea restrânsă, comportamentul, condițiile de muncă, cazarea, finanțele și aspectul.

La proiectul rezidențial fictiv, lucrătorii sunt nevoiți să locuiască în rulote și să lucreze în locuri periculoase, ore îndelungate, cu salarii mici.

Liderul l-a asigurat că muncitorii vor munci pe acoperiș fără echipament de siguranță, vor lucra 15 ore zilnic, șapte zile pe săptămână și nu vor pune întrebări, nici nu se vor plânge.

Dar nu se oprește aici. Îi spune nu numai că poate oferi mai mulți lucrători decât cei 8-10 ceruți, dar are și acreditările necesare, pentru că a furnizat forță de muncă pentru proiecte de construcții la scară largă.

Și-au strâns mâna pentru un salariu de 4,50 lire pe oră și afacerea s-a încheiat.

Pe lângă faptul că este ușor de găsit, lucrul șocant este amploarea operațiunii acestui furnizor. El a furnizat în mod clar forță de muncă pentru proiecte mai mari înainte și ar putea avea mari grupuri de lucrători.

Motivele pentru care a reușit să facă acest lucru este simplu: prețul. Adevărul este că sclavia modernă se ascunde la vedere, nu pentru că o ignorăm, ci pentru că o susținem financiar, concluzionează articolul.

Construcțiile, mai mult decât oricare alt sector din Marea Britanie, beneficiază de infractori care percep tarife de până la 4,50 lire sterline pe oră – cu mult sub ratele salariilor minime naționale cuprinse între 6,15 și 8,21 lire sterline, în funcție de vârsta lucrătorilor.

Proiectele se construiesc folosind furnizori ilegali, deoarece industria este disperată după forța de muncă și se confruntă adesea cu bugete stricte.

Dificultatea de a controla această piață neagră înseamnă că în prezent este mai ușor să cumperi forță de muncă în condiții de sclavie modernă, decât să o blochezi, se mai arată în articol.

Român arestat sub suspiciunea de sclavie modernă și trafic de ființe umane

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tatăl bulgar își ucide copilul nou-născut pentru că mama româncă îi acorda prea multă atenție bebelușului

Bedford: Șofer român de TIR, surprins la furat motorină de la colegii din parcare